CALENDARUL SĂRBĂTORILOR SATULUI ROMÂNESC

În data de 11 aprilie 2013, la Guvernul României s-a semnat „Protocolul de colaborare pentru realizarea de acțiuni și evenimente comune, în scopul atingerii obiectivelor de promovare a României, conform Calendarului Sărbătorilor Satului Românesc”, între Ministerul Economiei, prin Departamentul pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri și Turism; Autoritatea Națională pentru Turism; Asociația Națională de Turism Rural Ecologic și Cultural România (ANTREC România) și Asociația Cele mai Frumoase Sate din România (AFSR). Astfel, autoritățile centrale, în frunte cu doamna Maria GRAPINI, ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri și Turism, au recunoscut oficial la nivel guvernamental, un număr de 25 de sărbători ale satului românesc, pe care le vor promova în viitor atât în țară, dar mai ales în străinătate. Statul va sprijini inclusiv logistic și financiar realizarea acestor evenimente tradiționale ale zonei rurale, recomandate de Asociația Cele mai Frumoase Sate din România, prin vocea președintelui executiv al acesteia, Nicolae MARGHIOL.

COMUNA LUNCAVIȚA este membră a Asociației Cele mai Frumoase Sate din România, a fost prezentă în primul ghid al acesteia și a propus două mari sărbători locale, unice atât prin desfășurare cât și prin specificul local – dobrogean, SĂRBĂTOAREA TEILOR și SĂRBĂTOAREA MOȘOAIELOR. Ambele au fost incluse în Calendarul Sărbătorilor Satului Românesc și incluse în protocolul pentru promovarea lor, semnat la 11 aprilie 2013 la Guvernul României!

Acesta este un moment unic, deosebit de important, mai ales pentru locuitorii Comunei Luncavița, deoarece în mod oficial sărbătorile principale ale acestora sunt recunoscute de autoritățile centrale! Mai mult decât atât, angajamentul Guvernului României de participare la organizarea și promovarea lor, va contribui decisiv la păstrarea și continuitatea acestora! Vor fi promovate acele activități capabile să dezvolte în timp activitățile economice ale comunei, viața socială și bunăstarea colectivității locale: meșteșugurile, apicultura, legumicultura, pomicultura, pescuitul, turismul și agroturismul, etc.

Mulțumesc tuturor celor care au crezut și cred în continuitatea Comunei Luncavița, celor care o iubesc necondiționat și celor care depun eforturi uriașe pentru promovarea ei! În mod special mulțumesc:

– Doamnei Maria GRAPINI, ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri și Turism;
– Doamnei Mirela-Florența MATICHESCU, vicepresedinte a Autorității Naționale pentru Turism;
– Doamnei Magdalena NICULESCU, secretar general adjunct din cadrul Ministerului pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri și Turism;
– Doamnei Lelia OANȚĂ, director la Secretariatul General al Guvernului României;
– Domnului Mihai CHIRUC, președintele Asociației Naționale de Turism Rural Ecologic și Cultural România (ANTREC România)
– Domnului Nicolae MARGHIOL, președintele executiv al Asociației Cele mai Frumoase Sate din România (AFSR)

SĂRBĂTOAREA TEILOR: http://www.youtube.com/watch?v=PK2kUiOskGI&feature=youtu.be
SĂRBĂTOAREA MOȘOAIELOR: http://www.youtube.com/watch?v=dIlMAWGayY8; http://www.youtube.com/watch?v=14qRyXCVGHU

Ștefan ILIE
PRIMARUL COMUNEI LUNCAVIȚA

CALENDARUL SĂRBĂTORILOR SATULUI ROMÂNESC:

10-12 mai: ZIUA SATULUI ROMÂNESC, ediţia 3, Piața Unirii, Cluj Napoca
29, 30 iunie: Sărbătoarea Teilor, ediţia 12, Luncavița, jud. Tulcea
6,7 iulie: Festivalul Slănicului, ediţia 43, Mânzălești, jud. Buzău
14-20 iulie: Nedeia de la Polovragi, Polovragi, jud. Gorj
26-28 iulie: Sărbătoarea Fii Satului, editia 15, Poiana Stampei, jud. Suceava
20-21 iulie: Târgul de fete de pe Muntele Găina, Avram Iancu, jud. Alba
21-22 iulie: Nedeia Munților Editia 47, Fundata, Brașov
20-21 iulie: Festivalul secerișului Editia a 7-a, Ampoița, jud. Alba
3-5 august: Festivalul Plăcintelor, ediția a 9-a, Tg Ocna, jud. Bacău
6 august: Festivalul Muntelui Ceahlău, Durău, jud. Neamț
17-18 august: Buzduganul, Drăguș, jud. Brașov
23 – 25 august: Festivalul Dulceții, Izvoarele, jud. Prahova
23-25 august: Festivalul brânzei și țuicii, ediția 10, Rășinari, jud. Sibiu
august: Festivalul Fructelor de Padure,  a 3-a editie, Piatra Neamt
24 august: Sarbatoarea Mușcatelor, Moeciu, Brașov
31 august,1 sept: Festivalul Tămâioaselor, Pietroasele, jud. Buzău
7 – 9 septembrie: Sărbătorile pădurii – de Sfânta Marie, Vorona, jud. Botoșani
5 – 6 septembrie: Festivalul pălăriilor, Iași
21-22 septembrie: Festivalul internațional Rodul pământului – Zilele Recoltei, Cumpăna, jud. Constanța
5 decembrie: Festivalul Răciturilor Peștisani, jud. Gorj
24-25 decembrie: Sărbătoarea Moșoaielor, Luncavița
24-25 decembrie:  Crăciun, colinde și merinde din Satul Românesc, Cârlibaba, jud. Suceava

2 Responses to “CALENDARUL SĂRBĂTORILOR SATULUI ROMÂNESC”

 1. Marian spune:

  Buna seara doamna MARIA Grapini indraznesc inca odata sa va deranjez cu o problema revoltatoare legata de persoanele cu handicap.
  cu ceva vreme in urma va scriam despre demersul celor de la facias care au dat guvernul in judecata in numele a doi frati cu handicap. tribunalul bucuresti a dat castig de cauza facias si a dispus ca toate indemnizatiile de handicap trebuuie indexate imediat. guvernul a facut recurs la inalta curte de casatie si justitie. recursul a fost admis si inalta curte a spus ca din cauza presiuni bugetare Art. 58 alin (13) Legea 448 2006 Cuantumul drepturilor se actualizează anual cu indicele creşterii preţurilor de consum, prin hotărâre a Guvernului devine optionala si se lasa la latitudinea guvernului daca il aplica sau nu.
  in motivare inalta curte spune ca tribunalul Bucuresti cand a dat castig de cauza facias si a dispuss indexarea tuturor indemnizatiilor de handicap a incalcat principiul sparatiei puterilor in stat amestecanduse in trebuirle guvernului. eu sunt socat ca o instanta in romania decide ca legea este optionala. imediat dupa aceasta decizie cand doamna firea a intrebat-o pe doamna campeanu la grupul psd de la senat cand se indexeaza indemnizaatia de handicap? dansa a spus cu seninatate ca in 2014 bazanduse pe hotararea CAB care spune ca e optional daca guvernu ponta vrea sau nu sa se indure si de cei cu handicap. va rog din suflet sa luati legatura cu doamna oana florea de la facias sa va puna la dispozitie hotararea care creaza un precedent grav spunand ca respectarea legii in romania este optionala. sunt trist ca acest precedent se creaza tocmai cu persoanele cu handicap. va multumesc din tot sufletul pentru tot ceea ce ati facut pana acum pentru persoanele cu handicap. si va rog va implor sa incercati sa convingeti colegii din psd si pnl si pc ca nu putem astepta pana in 2014 pentru indexare si ca ea trebuie facuta la rectificrea bugetara. va cer iertare daca intr-un fel sau altul mesajul meu va deranjaza.
  multumesc anticipat.

 2. Roxana spune:

  De ce nu apare in acest calendar niciunul dintre festivalurile ce au loc in judetul Maramures?