ESTE NEVOIE DE O NOUA CONSTITUTIE???

Criza statului si a societatii din 1930 a dus la elaborarea noii Constitutii din 1938, decretata de Carol al II-lea. Aceasta reprezenta o incalcare a principiilor de baza ale ideii constitutionale de la 1866. Noua Constitutie regala se baza pe principiile domniei autoritare ale statului corporatist si pe respingerea parlamentarismului si a partidelor politice. A urmat interzicerea partidelor politice si intemeierea unui singur partid politic. Apoi au urmat Constitutiile comuniste din 1948, 1952 si 1965.
In 1991, prin inlaturarea dictaturii comuniste va fi scrisa o noua Constitutie, care defineste pozitia presedintelui statului, conform modelului francez, dar orientindu-se dupa hotaririle Constitutiei din 1965.
In Romania de azi sunt puternice controverse privind puterea decizionala, din punct de vedere al atribuirii (parlamentului sau presedintelui?).
Azi suntem tot mai mult convinsi ca ne aflam intr-o criza institutionala, morala, economica si sociala.
Va urma o noua Constitutie???

13 Responses to “ESTE NEVOIE DE O NOUA CONSTITUTIE???”

 1. tibi spune:

  „Va urma o noua Constitutie???”

  Probabil ca o noua Constitutie va fi la fel de ambigua si interpretabila ca si asta.
  Pe ce imi sustin afirmatia?
  Pe traditia mai vechilor Constitutii ale Romaniei.
  Si pe caracterul si competenta celor care o vor redacta.Indiferent cine vor fi acestia.

  Eu cred ca peste cativa zeci de ani Constitutiile si legile vor fi redactate in limbaj matematic pentru ca articolelor acestora sa nu li se poata da o infinitate de interpretari si pentru ca numarul de magistrati sa tinda spre zero.

 2. pc-pischia spune:

  Este nevoie de modificarea unor articole din constitutie,care sa nu mai fie interpretabile-desemnarea premierului,rolul presedintelui,atributiile alesilor sa fie mai clare,sa nu mai fie diferenta intre parlamentari si alesi locali in sensul ca si parlamentarii sa-si piarda mandatul in cazul migrarii de la un partid la altul,ar mai fi multe articole de modificat dar deocamdata nu cred ca e cazul de o noua constitutie.

 3. Buduru spune:

  Evident, avem nevoie de o alta constitutie! Nu stiu ce cine-o va gandi si ce va scrie acolo (daca va scrie), nici nu ma intereseaza, daca va cuprinde doua articole:
  – referendumul este convocat doar prin strangerea unui numar de 1 milion de semnaturi, apartinand cetatenilor cu drept de vot, indiferent de distributia teritoriala a acestora, in maxim 30 de zile de la depunerea semnaturilor la parlament;
  – referendumul are caracter executoriu si nelimitativ, rezultatul acestuia devenind amendament constitutional, sau lege, din momentul validarii scrutinului.
  Cu asemenea prevederi, orice „greseala a istoriei” poate fi rapid corectata!
  Parc-ar suna frumos si-un text adaptat:
  „We, the People of Romania, in Order to establish Justice, insure domestic Tranquility, promote the general Welfare, and secure the Blessings of Liberty to ourselves and our Posterity, do ordain and establish this Constitution for Romania.”

 4. LOgic spune:

  Damna Grapini,

  Lansez si eu o intrebare. Daca s-au micsorat salariile cu 25% iar acum se vor mari cu 15 %, cu cite procente trebuie majorat ulterior pentru a se ajunge la suma avuta inainte de micsorare? Astept raspuns.

 5. Maria Grapini spune:

  Va multumesc pentru intrebare. Daca un salariu de 1000 lei a fost scazut cu 25 la suta, a ajuns la 750. Daca acum va creste cu 15 la suta, salariul va ajunge la 862,5 lei. Ca sa ajunga la valoarea initiala de 1000 lei, salariul obtinut dupa prima majorare de 15 la suta, adica 862,5 lei va trebui majorat cu aproape 16 la suta (137,5 lei raportat la 862,5).

 6. LOgic spune:

  Doamna Grapini,

  Intrebati daca “ESTE NEVOIE DE O NOUA CONSTITUTIE???”. Dupa numarul semnelor de intrebare intuesc ca v-ati si dat raspunul “ESTE, NEVOIE DE O NOUA CONSTITUTIE?”

  De ce ar fi nevoie de o noua constitutie?

  E nevoie decit de 3 lucruri simple POLITIE, PROCURATURA si JUDECATORIE. Cu alte cuvinte Legile adoptate sa fie respectate la singe.

  Cineva spunea cindva :’ Conducerea ministerului de interne este superficiala,lipsita de profesionalism si de interes in educarea salariatilor pentru impunerea acestora in societatea romaneasca in calitate de garanti ai drepturilor cetatenilor’.

  Cuma ar fi ca Militienii facuti hocus pocus Politisti sa aresteze membrii guvernului pentru nerespectarea propriilor legi. Procurorii spagari sa le instrumenteze urgent dosare si sa-i actioneze in instanta pentru incalcarea legii, iar Judecatorii mafioti sa le dea sentinte maxime si irevocabile?

  Credeti ca ar mai trebui de o noua Constitutie?

 7. Maria Grapini spune:

  Eu cred ca trebuie o noua Constitutie. Dar din pacate asta nu ar ajunge. Trebuie sa se si aplice.

 8. LOgic spune:

  Doamna Grapini,

  Apropos, Romanii sunt PROSTI sau se lasa PROSTITI?

  Mareste Boc salariile cu 15%, sau reduce taierile salariale?

 9. Maria Grapini spune:

  Evident ca diminueaza reducerea.

 10. LOgic spune:

  Doamna Grapini,
  Va multumesc pt raspunsul extrem de corect.

  ”Daca un salariu de 1000 lei a fost scazut cu 25 la suta, a ajuns la 750. Daca acum va creste cu 15 la suta, salariul va ajunge la 862,5 lei. Ca sa ajunga la valoarea initiala de 1000 lei, salariul obtinut dupa prima majorare de 15 la suta, adica 862,5 lei va trebui majorat cu aproape 16 la suta (137,5 lei raportat la 862,5).”

  Atunci nu ar fi corect ca TV Antena 3 si in special OPOZITIA sa demascheze EXCROCHERIA lui Boc? Si sa semnaleze ca majorarea salariilor cu 15% in fapt nu inseamna decit o reducere salariala cu aprox 16% fata de initialul 25%? Adica asa cum ati spus ‘O Diminuare a Reducerilor’ salariale.

 11. Teofil.M spune:

  Stimata doamna Grapini ,SPER ca nu va referiti la o constitutie care sa-l ‘unga ‘pe basescu inca vreo 14-16-‘enspe’ani presedinte?!?Am glumit putin,dar parca nu e rasul meu….
  Eu cred ca noi avem nevoie de o noua constitutie prin care parlamentul (si comisiile parlamentare)sa devina SUVERAN.Sa fie doar un singur rand de alegeri(o data la 4 ani de ex.) la care sa se aleaga parlamentul si consiilile judetene,locale si primarii.Presedintele tari si primul ministru sa fie alesi de parlament,iar controlul serviciilor secrete sa se faca in cadrul comisiilor parlamentare.
  Istoria noastra a demonstrat ca nu ne merge bine ca tara cu conducatori unici si cu puteri prea mari.De la perioada interbelica si trecand prin ‘comunism’si reforma,toti conducatorii nostri unici sau dovedit incompetenti daca nu chiar ticalosi.Am fost si suntem ca tara codasii Europei desi potentialul tarii noastre(geografic,turistic,capital uman,etc.)
  este mai mare decat al multor tari care economic si social sunt in fata noastra cu mult.
  Nu mai trebuie sa ramanem la ‘mana’unui singur om,unde vor fi mai multi conducatori prin vot -parlamentul- ne va fi mai bine.

 12. ciprian spune:

  Cu siguranta sunt necesare schimbari .
  In anumite privinte poate dincolo de constitutie , e bine sa avem obligatii insa cu cel putin 3-4 optiuni .
  Dpdv medical , constitutional as vrea sa mi se impuna anumite lucruri pentru a avea drepturi insa sa mi se lase si optiuni viabile .
  Cred ca in multe privinte statul trebuie doar sa asigure un cadru liberalizat de operare a pensiilor contributiilor la somaj , sanatate etc , in mod normal as dori ca statul sa fie un gardian in privinta operarii unor sisteme ce se concureaza si care tin banii contribuabilului la vedere . Statul nu e bine sa administreze direct banii cetateanului fiindca se nasc tot felul de afaceri in detrimentul cetateanului .
  In momentul in care anumite bugete nu mai se afla in administrarea directa a statului , va scadea si amploarea pierderilor suportate direct de cetatean , plus alte avantaje de partea cetateanului .
  Judecand simplu , un depozit bancar poate fi interogat , are un anumit randament financiar cunoscut /an etc insa in final totul e la vedere …cu cas-ul ,somaj ,pensii cati stiu exact in ce situatie se afla si la ce au dreptul in baza contributiilor lor …