Joi, 14 iunie, în PE de la Strasbourg, a avut loc o dezbatere pe tema corupției din UE, temă grea și sensibilă îndeosebi pentru statele mici, ținute frecvent în genunchi de mai marii Europei, pe diverse motive, în cauze vitale, cum ar fi Spațiul Schengen sau condiționarea acordării fondurilor europene.

Ultimele  cifre europene estimează costul corupției la 120 miliarde EUR anual, în timp ce altele arată că acesta s-ar putea ridica la 900 miliarde EUR. În 2011, Comisia Europeană, recunoscând problema, a elaborat un pachet anticorupție care conținea un set de măsuri pentru combaterea corupției, inclusiv un raport anticorupție al UE, care le oferea cetățenilor europeni o evaluare comparativă a corupției. Raportul identifica și măsuri care să le permită statelor membre să combată mai eficient corupția.

Teoria ca teorie, pentru umanista Maria Grapini, însă, practica este cea elocventă. Europarlamentarul PPU-sl a intervenit în plenul de joi, a pus degetul pe rană și a cerut răspunsuri directe. Grapini a prezentat, din nou, starea de fapt anacronică din România și a cerut tratament just pentru toți membrii UE, în care stigmatizarea nu are ce căuta.

“Înainte de a arăta cu degetul o țară sau alta, nu credeți că ar trebui să avem, așa cum s-a spus aici, o definiție comună a criminalității, instrumente comune pentru măsurarea criminalității pentru control, pentru informare, pentru informații corecte, pentru că, altfel, nu putem să luăm decizii pe baza unor informații despre care nu știm cum le colectați!  Domnule comisar, ați spus că trebuie să protejăm denunțătorii, sunt de acord, dar ce spuneți de ceea ce se întâmplă în țara mea, unde, după ce anumiți denunțători au scris fără probe, procurorii au chinuit zeci de persoane care acum au fost achitate, după procese?!

Eu cred că soluția nu este să stigmatizăm o țară, ci să stabilim aceste măsuri și mai spun un lucru. Comisia de multe ori spune și s-a discutat și astăzi, că veți avea condiționalitate pentru fonduri europene, dar nu a răspuns domnul Juncker, nu ați răspuns nici dumneavoastră, care sunt instrumentele cu care măsurați statul de drept, pentu a nu rezulta o apreciere subiectivă la acordarea fondurilor europene?”, a declarat europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini.