Una dintre problemele majore pe care le are România, admisă oficial de către toţi mai marii ţării dar cam atât, vizează legea răspunderii magistraţilor. Cazurile flagrante de nedreptăţi judiciare şi statisticile sumbre privitoare la numărul tot mai mare al acestora au trecut, demult, graniţele naţionale, contribuind, nefericit, la erodarea imaginii noastre. Paşi timizi se fac acum, odată cu depunerea, la Camera Deputaţilor, a unui proiect de lege care prevede, cel puţin teoretic, sancţiuni dure pentru procurorii şi judecătorii care aplică legea strâmb. Statul va fi obligat să se îndrepte cu acţiune în regres împotriva magistraţilor din cauza cărora au fost încasate condamnări la CEDO.

Europarlamentarul Maria Grapini a avut, recent, o luare de poziţie, în Parlamentul European, centrată pe nevoia de respectare a drepturilor omului, cu exemplificarea cazului – lecţie, cum se poate defini speţa Marianei Rarinca. Maria Grapini revine, astfel, cu teza necesităţii apariţiei unei legi care să facă lumină în peisajul gri al Justiţiei comunitare, pentru că nu doar România se află în impas din acest punct de vedere.

“Am vorbit în Parlamentul European,  dând exemplul doamnei Mariana Rarinca, un om care se luptă de ani de zile să-şi găsească dreptatea. Am propus să existe, la nivel European, obligația statelor membre de a avea o lege a răspunderii magistraţilor, pentru a fi siguri că fiecarui cetatean i se respectă dreptul de a avea un proces echitabil, de a I se respecta dreptul la apărare. Răspunderea magistraților va degreva bugetul de cheltuielile care se fac pentru plata despăgubirilor. Dar, cel mai important lucru este că legea răspunderii magistraților îi va determina pe aceştia să respecte omul, demnitatea lui, să respecte probele existente, dreptul la apărare al fiecărui cetățean, indiferent de poziția socială pe care o are!”, a spus Maria Grapini.

2017-10-03T06:13:30+00:00 November 22nd, 2016|Diverse|0 Comments