Europarlamentarul Maria Grapini,  Co-președinte al Intergrup-ului pentru IMM-uri din Parlamentul European, a moderat dezbaterea Intergrup-ului cu tema ,,Accesul la finanțare al IMM-urilor: oportunități și provocări”.

La dezbatere au participat 12 femei antreprenor din România membre ale Patronatului Național al Femeilor de Afaceri din IMMuri, europarlamentari, reprezentați ai Comisiei Europene, ai UEAPME și ai organizațiilor de afaceri.

Ca moderator, Maria Grapini a subliniat dificultatea accesului la finanțare al IMM-urilor și necesitatea diversificării surselor de finanțare:

,,Uniunea Europeană a pus la dispoziție câteva soluții de finanțare: împrumuturi, garanții, finanțare cu capital de risc, dar situația din piață arată că nu sunt suficiente. Un buget de 2,5 miliarde de euro pentru 2014-2020 pentru competitivitate nu este suficient. Există și alte programe pentru IMM-uri : Europa Creativă, Programul pentru ocuparea forței de muncă, Orizont 2020, dar solicitările producătorilor, și în mod special ale IMM-urilor, depășesc aceste programe. Lărgirea opțiunilor financiare disponibile și accesibile producătorilor, în special pentru IMM-uri, este o provocare-cheie pentru factorii de decizie naționali și  europeni. Creditele bazate pe active reprezintă o formă răspândită de finanțare pentru IMM-uri, dar din păcate nu sunt posibil de accesat de întreprinderile mici.  Cred că este nevoie să se găsească soluții de eliminare a obstacolelor comune pentru IMM-uri pentru a putea beneficia de oferte financiare mai diversificate. Sistemul financiar trebuie să servească nevoilor economiei reale. IMM-urile trebuie sprijinite în dezvoltarea unei abordări strategice pe termen lung pentru finanțarea afacerii. Este, de asemenea, nevoie de îmbunătățirea planurilor de afaceri ale Start-up-urilor și a proiectelor de investiții. Este nevoie de un echilibru corect între sarcinile administrative și de reglementare și vigilența. Creșterea transparenței în piețe este altă prioritate, în opinia mea, pentru a stimula dezvoltarea unor instrumente alternative de finanțare a producătorilor, în special a IMM-urilor. Dezvoltarea infrastructurii de informare pentru evaluarea riscului de credit poate reduce riscul perceput de investitori atunci când doresc finanțarea IMM-urilor și poate reduce costurile finanțărilor.”

 

După sesiunea de întrebări și răspunsuri, concluziile dezbaterii au fost trase de europarlamentarul Maria Grapini:

,,IMM-urile reprezintă peste 99% dintre întreprinderile din UE, astfel este esențial să se sprijine creșterea acestora și inovarea. Cu toate acestea, una dintre cele mai importante probleme cu care se confruntă IMM-urile este dificultatea de a avea acces la finanțare. Majoritatea covârșitoare a IMM-urilor va rămâne dependentă de bănci ca principala sursă de acoperire a datoriilor. Deoarece o mulțime de IMM-uri ar putea beneficia de pe urma unei mai bune capitalizări, sursele alternative de finanțare pot juca un rol important. Este crucial ca IMM-urile să fie bine informate și pregătite atunci când caută fonduri. În scopul de a atrage finanțare, IMM-urile trebuie să prezinte potențialilor investitorilor informații relevante de calitate, fiabile și comparabile (chiar și transfrontalier). Este important ca Parlamentul European, Comisia și statele membre să creeze o sinergie pentru a sprijini IMM-urile!

În cadrul Comisiei pentru Piața Internă și Protecția Consumatorilor, Comisarul Katainen a afirmat că se dorește armonizarea normelor din sectoarele care nu se ridică la înălțimea potențialului pe care l-ar putea prezenta când vine vorba de prestarea de servicii. Mai mult, se dorește îmbunătățirea sistemul european de standardizare, permiterea participării proactive a actorilor civili. Toate măsurile propuse vor fi în avantajul IMM-urilor europene și vor veni în completarea altor măsuri concrete concentrându-se asupra accesului la finanțare. Comisia va veni cu propuneri pentru un fond european de capital de investiții și capital de risc. ”