Exista in lume mai multe principii ale unui sistem bun de impozitare. Evident ca sistemul de impozitare trebuie adaptat situatiei concrete din fiecare tara, dar fara a se uita si tine cont de sistemele din alte tari, avind in vedere globalizarea si libertatea de circulatie a capitalului si a oamenilor.
PRINCIPIUL NR.1
–––––––––––
Impartirea poverii impozitelor trebuie sa fie corecta.
Daca a scazut mult in ultimii anii morala impozitelor (plata lor voluntara), este si din cauza ca sistemul este perceput incorect.
Cel care plateste este considerat „prost ” si in acest fel se folosesc o multitudine de refugii de la plata impozitelor.
Povara impozitelor suportate de individ ar trebui sa fie masurata dupa principiul capacitatii de productie. Impozite egale la venituri egale, corespunde dreptatii „orizontale”. Salariile trebuie sa aiba costuri, in general mici ca procente din salariu. (CAS, fond de somaj, fond de pensii etc.)
PRINCIPIUL NR.2
––––––––––
Impozitele trebuie astfel alcatuite, incit sa influenteze cit mai putin deciziile economice pe pietele in general eficiente.
Trebuie tinut cont cum se influenteaza, prin sistemul de impozitare, capacitatea functionala a pietelor.
PRINCIPIUL NR.3
–––––––––-
Sistemul de impozitare trebuie sa faca posibila o administrare eficienta si nu arbitrara, care sa fie inteleasa de platitorii de impozite.
Ce parere aveti, Romania aplica aceste principii ?
O zi buna tuturor
Maria Grapini