Începutul lunii martie a venit cu o știre zguduitoare, dinspre Slovacia, unde un jurnalist de investigație – Ján Kuciak – și prietena sa – Martina Kušnírová – au fost găsiți asasinați, în apartamentul în care locuiau.  Agențiile de presă titrau faptul că investigaţiile lui Kuciak urmau să devoaleze o reţea complexă a mafiei din Calabria (Italia), ‘Ndrangheta, cu legături care ar ajunge până la biroul premierului Robert Fico!

Miercuri, 14 martie, în Parlamentul European de la Strasbourg, tema a fost intens discutată, solicitându-se o poziție fermă a Europei în acest caz cutremurător.

Europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, a pledat deschis pentru protecția jurnaliștilor de investigații și a propus o soluție pertinentă, cu șanse mari de reușită în apărarea vieților celor care…și le riscă frecvent.

„Crima este oribilă, nu numai împotriva unui jurnalist, împotriva oricărui om! Jurnaliștii sunt cu atât mai mult expuși, din cauza investigațiilor. Nu credeți că ar trebui ca tot ceea ce este legat de fonduri europene, de cheltuirea banilor publici, în orice stat membru, să fie prezentat cu transparență mai mare și supus unui sistem de informare publică, pentru a putea preveni crimele împotriva jurnaliștilor care deconspiră?”, a spus Maria Grapini, în plenul PE.

Umanista a mai precizat că discuțiile purtate pe marginea acestui caz au dus la concluzia implicării mult mai intense a EUROPOL, în depistarea rețelei de criminali transfrontalieri. Un prilej bun de aprofundare a subiectului va fi, în 18 și 19 martie, la Sofia, unde Maria Grapini participă în calitate de membru al Grupului de control parlamentar al EUROPOL.