Europarlamentarul PPU- sl, Maria Grapini, a informat, marți, 5 iunie, Comisia de Libertăți Civile, Justiție si Afaceri Interne a PE, despre situația tensionata din România, ca urmare a dezvăluirilor recente făcute de către președintele Comisiei de Control SRI, Claudiu Manda. Acesta a prezentat o stare de fapt nedemocratică, odată ce, în baza protocoalelor dintre SRI și DNA, aproximativ 300,000 de cetățeni și întreg guvernul din 2012-2016 au fost interceptați.

„Am informat că, în calitate de ministru și deputat la acea vreme, am transmis un comunicat în care am cerut explicații de la cei care mi-au încălcat  drepturile constituționale, dar doresc să informez Comisia LIBE cu situația la zi din România. În urma numeroaselor încălcări ale sarcinilor de serviciu ale șefei DNA și a proceselor întocmite nefundamentat, prin probe îndoielnice, Ministrul Justiției a decis demiterea șefei DNA, în conformitate cu prevederile Constituției. Din păcate, Președintele României a refuzat să pună în aplicare propunerea ministrului Justiției și a plecat în Germania să ridice un premiu de 10.000 de euro, din partea unui  ONG  german.

Între timp, Curtea Constituțională  a statuat că decizia ministrului Justiției este corecta. În loc să pună capăt crizei, președintele României nu pune în aplicare decizia Curții Constituționale!

Am considerat, că trebuie să vă informez despre ce se întâmplă în România, mai ales că, în data de 9 iunie, se pregătesc două mitinguri: unul al partidelor de guvernare care susțin aplicarea deciziei Curții, respective al opoziției, care instigă la nerespectarea deciziei Curții!”, a declarat umanista Maria Grapini.

Europarlamentarul român s-a declarat mulțumit de concluziile coordonatorului Comisiei LIBE: „Sper ca decizia Curții Constituționale să se aplice! Ne interesează ce se întâmplă în România. Avem probleme  și în Polonia cu neaplicarea deciziilor Curții Constituționale. Sper că România să-și poată rezolva intern problemele”!, a spus acesta, marți, 5 iunie, în PE.