[fusion_text]

Grupurile politice din Parlamentul European au ajuns, zilele acestea, la o înţelegere, numită oficial acord, privind extinderea Fondului Strategic de Investiţii (EFSI), în urma a…şapte trialoguri!

Grupul politic S&D, din care face parte europarlamentarul român, Maria Grapini, a sustinut, spre bucuria umanistei, multe dintre propunerile pe care aceasta le-a făcut, concret şi aplicat, pe acest subiect, în numeroase intervenţii avute în PE. Astfel că, în concluziile dezbaterilor, au fost cuprinse propuneri legate de imbunătățirea condițiilor de alocare, care sa țină cont de criteriul geografic, amănunt esenţial într-o ecuaţie financiară de asemenea anvergură, dar şi multe altele. Maria Grapini s-a declarat mulţumită de textul noului act european.

În concluzie, Parlamentul European și Consiliul au ajuns la un acord politic privind regulamentul EFSI pentru extinderea EFSI până în 2020 și creșterea țintei de investiții de la 315 miliarde de euro, la 500 miliarde de euro. Pe parcursul negocierilor, PE a insistat asupra necesității de a îmbunătăți calitatea investițiilor finanțate de EFSI, de a spori transparența în procedura de selecție și de a aloca noi fonduri proaspete pentru finanțarea extinderii EFSI.

În ceea ce privește aceste priorități, acordul final include următoarele impuneri: o definiție mai bună a adiționalității: EFSI ar trebui să finanțeze proiecte care abordează eșecurile pieței și operațiunile de sprijin, care nu ar fi putut fi realizate de activitățile obișnuite ale BEI și ale altor instituții, stimulente pentru o mai bună alocare geografică: Având în vedere dezechilibrul actual în acoperirea geografică a EFSI, compromisul consolidează cooperarea cu băncile promoționale naționale, platformele de investiții și intermediarii financiari eligibili printr-o eventuală delegare a utilizării garanției UE către aceștia. În paralel, noua definiție a adiționalității ia în considerare necesitatea specifică a regiunilor mai puțin dezvoltate și a regiunilor în tranziție.

Acordul cere o mai bună diversificare sectorială, mai multă transparență în selectarea proiectelor și reducerea taierilor de la mecanismul Conectarea Europei propuse de Comisie și Consiliu (de la 500 la 275 de milioane), utilizând în schimb posibilitățile oferite de marjele bugetare și de rambursările bugetare ale UE pentru a obține „bani noi”, aşa cum sunt, generic, denumiţi.

“Sper ca autoritățile române să intensifice efortul privind procedurile la nivel național. Încă nu avem o bancă de investiții, dar nici delegarea către cele două bănci de stat (CEC şi Eximbank ) respectiv atribuții privind derularea proiectelor cu fonduri de la Fondul Strategic de Investiții”, a conchis Maria Grapini.

[/fusion_text]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *