[fusion_builder_container background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding_top=”20″ padding_bottom=”20″ padding_left=”” padding_right=”” hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_text]
RRA: „Actualitatea în dezbatere” – Invitat: Maria Grapini,
ministru delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (4 februarie, ora 18:30) – Mediul de afaceri românesc, situaţia întreprinderilor mici şi mijlocii, tipuri de management, măsuri ale guvernului de reimpulsionare a pieţelor pentru întreprinzători sunt subiectele principale ale dialogului dintre Ruxandra Săraru şi ministrul delegat, doamna Maria Grapini.
Realizator – Ruxandra Săraru: Bună seara, doamnelor şi domnilor, în această seară, invitatul special al ediţiei este doamna Maria Grapini, ministrul delegat pentru întreprinderi mici şi mijlocii, mediul de afaceri şi turism. Bună seara şi bine aţi revenit la Radio România Actualităţi!
Maria Grapini: Bună seara! Bună seara ascultătorilor! Nu am fost de mult, recunosc.
Realizator: Da, şi aţi venit într-o altă postură, în momentul de faţă. Până acum, noi eram obişnuiţi cu dumneavoastră ca unul dintre cei mai activi întreprinzători, aş spune chiar rebarbativi şi iată-vă de partea cealaltă a baricadei. Doamna Maria Grapini, spre surprinderea ascultătorilor, nu o să încep cu turismul, o să încep cu întreprinderile mici şi mijlocii, care – consider eu şi cred că şi dumneavoastră, că din ele proveniţi – sunt motorul societăţii. Care este planul dumneavoastră pe termen mediu şi scurt?
Maria Grapini: Sigur că provenind din mediul de afaceri, am venit cu foarte multe gânduri şi foarte multe idei pe care vreau să le aplic, într-o ecuaţie, sigur, guvernamentală. Nu putem vorbi de efecte imediate, dar de măsuri pe care putem să le luăm imediat putem vorbi. Efectele vin mai târziu, important este că eu am reuşit într-o lună de zile să am un dialog cu toate asociaţiile profesionale şi patronale din domeniul IMM-urilor, indiferent de profil, cele de turism, din servicii, din cooperaţie, din industria prelucrătoare şi aşa mai departe.
Realizator: V-aţi întâlnit şi cu organizaţia lor, cu domnul Nicolescu, aţi avut un schimb de replici foarte interesant şi incitant.
Maria Grapini: Sigur, interesant, am şi susţinere, am avut întâlnire cu Consiliul Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, în care, ca la o primă întâlnire, am prezentat în viziunea mea şi modul cum văd eu să funcţioneze acest portofoliu, până la urmă, nou creat, că sub forma asta, întreprinderi mici şi mijlocii…
Realizator: Şi atât de necesar societăţii.
Maria Grapini: Necesar, pentru că şi România, ca şi ţările din Uniunea Europeană, majoritatea companiilor sunt în rândul întreprinderilor mici şi mijlocii. Diferenţa este că România are o rămânere în urmă substanţială faţă de celelalte ţări din Uniunea Europeană, din punct de vedere al capitalizării întreprinderilor mici şi mijlocii, al potenţialului lor, al capacităţii de a se finanţa, de a se împrumuta şi nu în ultimul rând, trebuie să spunem, şi din punct de vedere al inovaţiei, al îndreptării activităţii spre produse inovatoare, cu plus valoare adăugată.
Realizator: Şi, aş adăuga, şi al mentalităţii antreprenorilor. Greşesc?
Maria Grapini: Aici putem vorbi în general de mentalităţi, nu e mai bună nici mentalitatea în instituţiile statului, în general trebuie să corectăm gândirea şi atitudinea. Eu, ca antreprenor privat în România, am încercat să gândesc la nivel global, sigur că m-a ajutat şi pregătirea în alte ţări, din punct de vedere managerial şi eu cred că schimbul de experienţă şi consultanţa te poate duce spre progres şi un mod de acţiune la care să obţii, până la urmă, cu cheltuirea unor resurse, un efect pozitiv. Acuma, m-aţi întrebat despre IMM-uri. În primul rând, m-am luptat să obţinem în bugetul din acest an câteva lucruri, eu zic, importante. În primul rând, aşa cum spuneam, minusul pe care îl au IMM-urile în anumite domenii am vrut să le bugetez în acest an, pentru a putea să ajungem măcar la media din Uniunea Europeană şi mă refer aici la faptul că am bugetat, din bugetul de stat vorbesc acum, sume prin care noi să sprijinim IMM-urile în ceea ce priveşte dezvoltarea produselor inovative, incubatoare de afaceri, de şase ori mai mult, de exemplu, în buget, decât anul trecut, de exemplu, cheltuieli pentru cercetare, pentru că am reuşit să creştem deductibilitatea cheltuielilor la 50%, ceea ce e pentru prima dată în 23 de ani, însă fără o cercetare pe produs – şi bine am specificat în ordonanţa care a corectat Codul fiscal, se deduc acele cheltuieli de cercetare care au efect în produs, pentru că de-a lungul anilor, noi am mai cheltuit pentru cercetare, dar nu am avut un răspuns imediat în produs. Sigur că tot pentru IMM-uri şi pentru tinerii care încep afacerea am încercat să schimbăm un pic vechea legislaţie, care am constatat că nu a dat rezultate şi mă refer aici pentru întreprinzătorii care aveau nevoie de nişte credite şi acel card Kogălniceanu, despre care se tot făcea vorbire, nu şi-a adus efectul în forma în care era, iată că s-a reuşit să facem modificarea de act legislativ şi acum plafonul la cardul Kogălniceanu, ca să înţeleagă ascultătorii, este de 400.000 de lei, faţă de 120.000 de lei, aproape de trei ori, şi în plus, deducerea, adică neplata dobânzii, care era în procent de 75%, acuma e 100%, practic, nu plăteşte acea dobândă, ceea ce este extraordinar.
Realizator: Este fenomenal.
Maria Grapini: Sigur, niciodată sau măcar acum, în criză, nu o să putem să aducem atâtea fonduri de la bugetul de stat, dar un lucru care, pentru acest guvern, cred că este de subliniat, bun, este că vrem să simplificăm toate aceste documentaţii birocratice, care sunt…
Realizator: Birocraţia aceasta care ne-a sufocat.
Maria Grapini: … fie că vorbim de documentele pentru operarea, pentru funcţionarea unei întreprinderi mici şi mijlocii în România, sau toată documentaţia pentru accesarea fondurilor europene. Deci, aceste două lucruri sunt în viziunea noastră. De altfel, în şedinţa de guvern de săptămâna viitoare, eu voi prezenta guvernului propunerea de a lua manualul care este asimilat de OECD. E adevărat, România nu este încă membru, dar este un manual de simplificare a barierelor administrative, care se aplică în toate ţările. Ce înseamnă asta? Înseamnă că va fi un cost mai mic la întreprinzător, şi eu mă gândesc acum la întreprinderile mici şi mijlocii. Sigur, o compania mai mare poate că ar putea să susţină – dar nici acolo nu este corect, şi vom merge pe această procedură, sper să treacă în guvern ideea mea. Nu costă nimic pe buget implementarea acestei metode pe care vreau eu să o pun, dar simplifică şi reduce foarte mult costurile la întreprinzător. Am gândit că România, iarăşi, are o rămânere în urmă vizavi de poli de competitivitate. Sunt zone…
Realizator: Mare.
Maria Grapini: … foarte mare. Şi aici, din nou, am cuprins în programul nostru de guvernare şi în buget să facem aceşti poli de competitivitate în zonele în care se pot dezvolta, pentru că avem zone în care avem şi industrie, avem şi universităţi, şi putem să facem poli de competitivitate. Şi, insuficient, şi la noi s-au dezvoltat parcurile industriale. Eu vin dintr-o zonă care se spune că e mai dezvoltată…
Realizator: Da.
Maria Grapini: … da, şi, totuşi, acolo avem două zone, două parcuri industriale neutilizate. Sugestia mea a fost – şi spre administraţiile locale, şi spre guvern – decât să ţinem parcurile acelea goale, mai degrabă …
Realizator: De muzeu.
Maria Grapini: … şi preluarea în acele spaţii a unor întreprinderi mici şi mijlocii, a unor întreprinzători, să fie pe o sumă minimă, dar să funcţioneze, pentru că la buget vor veni bani şi la administraţia locală din ceea ce plătesc.
Realizator: Şi creare de locuri de muncă.
Maria Grapini: În primul rând, da, iată, unul din obiectivele guvernului – crearea de locuri de muncă. De aceea, cred foarte mult că măsurile proactive pe care a încercat guvernul, sigur, cu prudenţa prin care şi-a construit bugetul pe 2013 şi mai ales prin faptul că erau sume angajate din urmă şi care au trebuit să fie plătite, nu mă refer numai la sumele pe social, salarii, pensii, corectarea lucrurilor greşit făcute, dar şi pe şantiere deschise, pe lucrări deschise. Totuşi, noi am gândit creşterea veniturilor în bugetul din acest an, faţă de bugetul din 2012, să ducă spre creşterea consumului, creşterea consumului duce la creşterea volumului de producţie, pentru că dacă se consumă înseamnă că trebuie să se producă din nou.
Realizator: Să producă din nou.
Maria Grapini: Sigur că pentru întreprinderile mici şi mijlocii eu aş vrea să fac foarte multe lucruri, pentru că chiar au nevoie, dar cred că au nevoie şi de, aşa cum bine aţi intuit, şi de o modificare a culturii antreprenoriale, şi de aceea…
Realizator: Asta este şi să ne…
Maria Grapini: … şi de mai multă etică în afaceri…
Realizator: Etică în afaceri.
Maria Grapini: … de aceea mă bucur foarte tare că voi prelua un model, vom face fără niciun ban de la buget, pur şi simplu, printr-o relaţionare cu firma Siemens, vom face un studiu foarte, foarte important şi laborios, după modelele studiilor făcute de Banca Mondială. Etică în afaceri şi cultura antreprenorială, pe care o s-o punem la dispoziţie fără bani, pentru că nu avem bani de la buget puşi aici, spre mediul de afaceri privat şi în mod special spre întreprinderile mici şi mijlocii.
Realizator: Mici şi mijlocii, dar cred că în afară de aceste manuale…
Maria Grapini: … noi am făcut deja colectivul şi am dat drumul la…
Realizator: Şi în afară de aceste manuale, ar trebui şi acel self-esteem, în afară de să citim din cărţi, fiecare pentru fiecare, ar trebui să încercăm să fim mai buni. Şi întâlniri, şi, cum spuneaţi dumneavoastră, schimburi de experienţă, dacă ar putea să se ducă mai mulţi…
Maria Grapini: Da, da, sigur…
Realizator: … în străinătate, să aduceţi mai mulţi oameni din străinătate în România.
Maria Grapini: Este clar că vrem…
Realizator: Să-i molipsim şi pe români de ce au pierdut.
Maria Grapini: Eu vin din mediul privat şi vreau foarte mult ca toate aceste studii pe care le facem să aibă o ancoră perfectă în realitate. Adică, cum spuneţi, să aducem modele de funcţionare a unor businessuri din ţările care au performanţă şi care sunt înaintea noastră…
Realizator: Şi cultură, şi tradiţie.
Maria Grapini: … şi cultură antreprenorială. Sigur, exact asta vrem să facem.
Realizator: Aş vrea să vă întreb despre acest impozit atât de discutat, pe care intenţionaţi să-l puneţi întreprinderilor care au o cifră de afaceri până la 65.000 de euro. Ce se întâmplă cu el?
Maria Grapini: Sunt două lucruri diferite: o dată – poate că nu a fost suficient explicat şi trebuie explicat. Noi vrem, prin oficiile întreprinderilor mici şi mijlocii din cele opt regiuni, să explicăm foarte bine acest lucru. De altfel, eu sunt adepta descentralizării şi înainte de a vă răspunde la întrebare, vreau să informez, poate nu s-a ştiut încă sau nu se ştie suficient de mult, tot pentru a fi mai aproape de întreprinzător şi pentru a diminua timpii consumaţi pentru rezolvarea problemelor, am descentralizat pentru prima dată de când lucrăm pe fonduri europene organismul de implementare, nu mai este unul singur la Bucureşti, ci sunt opt organisme în cele opt regiuni.
Realizator: Opt. Deci nu mai trebuie să vină cu maldărul de documente…
Maria Grapini: Exact, aici, la centru, da…
Realizator: …de la Cuca Măcăii, să zicem…
Maria Grapini: Aici, la centru, da. Exact, ci va veni în Agenţia de Dezvoltare Regională. Să nu mai vorbim numai teorie, ci să şi ducem acolo, pentru că, în fond, organismul de implementare care trebuie să şi controleze, care face observaţii, de exemplu, la raportările pe care cel care are proiect pe fonduri europene trebuie să le preia. Sunt foarte aproape acolo, decât să vină până la Bucureşti. Şi acum, să vă răspund despre impozit. Sunt două lucruri. Unu, noi am implementat directiva Uniunii Europene din toamna anului 2012, Guvernul Ponta, prin care s-a ridicat plafonul de la 35.000 de euro la 65.000 neplătitori de TVA. Şi acum, pentru simplificarea procedurilor administrative, s-a spus aşa: până acum, definiţia micro-întreprinderilor e aceeaşi în UE, până în zece salariaţi şi cu cifră de afaceri până în o sută de mii. Acum, modificarea care a apărut a fost aşa: cine are cifră de afaceri până în 65.000 de euro, nu mai plăteşte TVA, nu numai până la 35, până la 65.000. Şi atunci, dacă nu mai plăteşte TVA, merge şi în contabilitate partidă simplă, ca să simplifice administrativ lucrurile, şi plăteşte 3% impozit pe venit. Ce are peste 65.000 de euro, un euro măcar, până la o sută de mii de euro, rămâne să plătească aşa după cum au optat. Unii au optat 16% impozit pe profit, unii au optat 3% pe cifra de afaceri. Nu le modifică cu nimic opţiunea lor, doar cei care depăşesc 65.000 de euro. Ce înseamnă asta? Înseamnă că, de fapt, segmentul ăsta pune întrebarea, cel de la 35.000 de euro la 65.000, la care, ce? I s-a luat opţiunea şi i s-a spus, trebuie să plăteşti 3%, dar în acelaşi timp, nu mai plăteşti 24% TVA.
Realizator: Deci, hai să facem socoteala.
Maria Grapini: Nu se poate. Toate modelele şi credeţi-mă, am citit toate modelele din UE, atunci când se dă un singur impozit pe venit, 3%, când se scoate TVA-ul, i se dă un impozit. Nu se poate să nu plătească nimic. Nu se poate, pentru că principala problemă pe care noi o avem, şi asta trebuie s-o recunoaştem, este faptul că avem extrem de multă economie nefiscalizată şi avem foarte mare evaziune. Ei, acest guvern vrea, între altele, să scoată de la negru ceea ce se întâmplă şi cenuşiul, dar să fie şi o etică în afaceri, pentru că eu vă spun, la mine au venit întreprinzători care s-au bucurat când au auzit că eu voi face un studiu ca ministru al mediului de afaceri, de data asta, şi nu ca altădată, premierul spune fiscului: mai pune o taxă, da? Cum a fost cu impozitul minim al domnului Pogea, pe care acum toată lumea îl confundă că ar fi ceea ce vreau eu să fac acum. Nu. Pentru prima dată, Premierul, când a vrut să vadă dacă se poate face un nou mod de impozitare care să aducă şi o etică, pentru că sunt multe reclamaţii de la pensiuni mici, care spun ‘uite, eu plătesc corect, dar trei lângă mine nu plătesc’. Sau un bar, o cafenea, unii nu plătesc, alţii plătesc. Premierul, şi eu salut acest lucru, nu a spus Finanţelor ‘vedeţi cum impozitaţi acei oameni’, ci ministrul mediului de afaceri să facă un studiu să vadă cum poate, printr-o nouă metodă de impozitare, pe de o parte, să ducă această etică, ca toată lumea să plătească dacă funcţionează, şi, doi, să şi simplifice lucrurile şi la administraţie şi la ei. Şi ce facem acum? Am făcut un colectiv mixt de lucru, în care am luat şi specialişti de la CECCAR, care ştim că sunt cei mai buni evaluatori şi economişti. Am luat de la serviciile pe care noi le propunem în acest studiu a fi impozitate altfel – domeniul hotelier, alimentaţie publică şi serviciile mici, ca să fie în acest colectiv şi, sigur, şi consilieri de la mine, prin care, ce vrem să facem? Dacă considerăm că vrem să corectăm lucrurile ce sunt acum distorsionate, ţinem cont, băgăm nişte indicatori relevanţi de care ţinem cont, zona în care i-am plasat. Să luăm pensiunile, da? Zona, rural, urban, vadul comercial de acolo, suprafaţa, număr de camere.
Realizator: Deci un complex de factori.
Maria Grapini: Un complex de factori relevanţi să ducă la un impozit echitabil, adică nu-i punem ceva ce n-ar putea să facă niciodată.
Realizator: Să luăm şi pielea de pe ei.
Maria Grapini: Din contră, nu luăm 100% capacitate ocupată şi aşa mai departe, şi corectăm cu aceşti indicatori de zonă A, zonă B, zonă C. În plus, ca să fie motivant pentru întreprinzător, dacă se ajunge la concluzia că are de plătit, să zicem, 1000 de euro pe an, o anumită categorie, ţinând cont de aceşti indicatori, noi îi mai dăm posibilitatea să-i scădem şi acest o mie pentru fiecare salariat angajat. Ce vrem să facem cu asta? Şi atunci, spunem…
Realizator: Lucrează, dar sunt plătiţi la negru, de fapt.
Maria Grapini: Sunt plătiţi la negru, şi la buget nu se duc surse, şi oamenii ăia vor ajunge să nu aibă pensie, şi să nu aibă asigurări sociale. Şi atunci, spunem… Modelul nu este inventat de mine, ca să fiu corectă. L-am văzut în multe ţări aplicat. Ai, să zicem, de plătit 2000 de euro pe an, dar pentru orice angajat cu carte de muncă, 0,1 sau 0,5, o să ajungem la o sumă, se scade din acel 3000 şi poţi să ajungi să plăteşti 2000. Sau poţi să ajungi să plăteşti o mie dacă ai mulţi salariaţi. Voi convinge, cred, Finanţele, să accepte. De ce? Chiar dacă suma se diminuează ca impozit fix vor veni pe alte bugete prin contractele de muncă ale salariaţilor în primul rând că luăm pe unii din şomaj, la alţii fiind salariile evidenţiate merg taxe, impozite pe salarii, CAS, şomaj ş.a.m.d. şi la buget vor ajunge pe alte surse. Adică vrem să fie cât se poate de echitabil, dar în acelaşi timp să nu lăsăm nefiscalizat aşa de mult…
Realizator: … noi toţi.
Maria Grapini: Trebuie să se înţeleagă, eu ca întreprinzător totdeauna am pledat pentru combaterea evaziunii fiscale pentru că avem nevoie de buget – eu trăiesc cu un soţ bugetar, adică trebuie să avem cultură, trebuie să avem educaţie, trebuie să avem sănătate. Nu putem dacă nu colectăm taxe.
Realizator: Trebuie să avem viitor în primul rând…
Maria Grapini: Cu cât rămâne nefiscalizat mai mult, cu atât eşti nevoit să pui o taxă tot la cel care plăteşte, ori nu asta este echitatea şi nu asta este etica în afaceri. De aceea, sper ca până la sfârşitul lunii februarie acest colectiv să scoată un studiu pentru pensiuni, hoteluri, alimentaţie publică, servicii. Vă spun că şi din mediul rural a venit cooperaţia şi a spus: Doamnă, noi avem majoritatea în rural locaţiile şi degeaba mă duc eu să vând într-o locaţie a cooperaţiei ceva cinstit, apar trei ABC-uri acolo care sunt la negru şi eu nu mai pot să vând produsul că se duce în altă parte. Şi atunci, când vom avea acest studiu gata, pentru că-l facem deja în parteneriat public-privat, nu mai trebuie să facem o dezbatere publică – îl vom prezenta Ministerului de Finanţe care-l vap une într-o cheie… Nici într-un caz mai repede de semestrul II nu se poate aplica acest lucru.
Realizator: Aş vrea pentru finalul emisiunii, ştiu că e foarte mult de vorbit dar emisiunea noastră are un timp limitat. Spuneţi-mi, doamnă, din punct de vedere al ministrului turismului ce vă doare, pe scurt?
Maria Grapini: Mult. Aici aş putea să vorbesc mult. În primul rând că nu este o bună reglementare nici în turism. Am pus în prioritate legislativă în parlament legea turismului s-o îmbunătăţim după discuţia cu cei din domeniu. Al doilea: şi în turism avem o problemă, după părerea mea, de lipsă de viziune. S-a cheltuit foarte mult pe promovări care n-au adus nici un efect practic în indicatorul de relevanţă în turism şi anume intrarea turiştilor în România de unde să ajungă bani la buget. Şi atunci am spus că în colaborare cu oameni şi cu ţări care sunt foarte bine dezvoltate pe turism – Austria, Elveţia – să modificăm master-planul şi toată strategia noastră în turism încât să valorificăm nişte lucruri în care România este unică. În primul rând că noi avem zone unice în Europa şi în lume chiar. Mă refer aici la Deltă, la biosferă, avem rezervaţii naturale unice în Europa. Mă refer la zonele care se găsesc numai, cum spuneam, Delta Dunării, în România. Apoi mă refer la ecoturism, mă refer la turismul cultural şi mă refer la turismul balnear. România deţine peste 30% din resursele minerale din Europa şi dacă vom compara cu alte ţări vom vedea că pe turism balnear avem extrem de puţin valorificat. Şi atunci aici va fi accentul, focusată strategia pe turism.
Realizator: Vă rog să-mi promiteţi că veţi reveni la Radio România Actualităţi cât de curând. Vă urez succes. Şi, o ultimă întrebare: Vă pare rău că aţi plecat din mediul privat şi aţi venit la stat?
Maria Grapini: Prea repede să spun acest lucru şi eu predau studenţilor între altele le spuneam: Dacă vrei să vezi dacă ţi-ai ales bine jobul, când te trezeşti dimineaţă atunci când mergi la lucru te gândeşti ‘Uf, iarăşi merg la lucru’, trebuie să-ţi schimbi locul de muncă.
Realizator: Cum vă treziţi acuma?
Maria Grapini: Dorm foarte puţin, sunt extrem de îngrijorată, este o mare diferenţă între privat şi stat, dar eu nu mă las chiar aşa uşor învinsă şi deocamdată sunt optimistă că pot să fac ceva. Vreau un transfer din managementul privat în instituţii şi nu invers, nu vreau să mă molipsesc eu cu managementul din instituţiile publice.
Realizator: Eu vă ţin pumnii pentru că aşa cum ne-aţi obişnuit să reuşiţi în toate şi să fiţi bătăioasă şi rebarbativă şi victorioasă pentru noi. Vă mulţumesc că aţi acceptat.
Maria Grapini: Eu mulţumesc Radio România Actualităţi că mi-aţi dat ocazia să-mi spun punctul de vedere nu atât pentru mine, cât pentru ascultătorii Radio şi vă doresc să existaţi mult timp.
[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]