Maria Grapini, în plenul PE: “Este incredibil să vrem o piață unică, dar să nu fie respectate condițiile de securitate și de plată ale salariului, la muncă egală!”
Miercuri, 17 aprilie, plenul Parlamentului European de la Strasbourg a luat în discuție un subiect delicat, privitor la coordonarea sistemelor de securitate socială, în condițiile în care de la teorie la practică este, în continuare, cale lungă și complicată.

Europarlamentarul Maria Grapini a intervenit în plen și a punctat, din start, confuzia totală și poziția ilogică a unor colegi din PE.

“Noi nu vrem să se facă un singur sistem de securitate socială, ci să fie respectat pentru lucrătorul care beneficiază de mobilitate și merge într-un stat același sistem de securitate pentru lucrătorul autohton! Este incredibil să vrem o piață unică, să avem mobilitatea lucrătorilor, dar să nu fie respectate conditiile de securitate și de plată ale salariului, la muncă egală. Sigur, nu e poate cea mai bună variantă, dar haideți să comparăm… Nu trebuie să mai avem un caz ca Austria, care a diminuat și este acum  în infrigement, dar ne-a anuntat și premierul Danemarcei  că va vrea să aplice o diminuare a alocațiilor sau alocații diferențiate pentru copiii lucrătorilor  din alte state!”, a spus Maria Grapini.

În finalul intervenției din plenul PE de la Strasbourg, europarlamentarul român a asigurat asistența că unitatea trebuie să fie cuvântul de ordine, și acum, și în perspectivă, pentru o Uniune viabilă.

“Vrem o Europă unită, vrem o piață unică, asta este prevăzut în Tratat. Atunci, să respectăm ce e în Tratat, nu numai salarizare la muncă egală – plată egală, ci să respectăm și sistemele de securitate!”, a conchis Maria Grapini.