“Ce-a făcut Comisia, ce-a făcut Consiliul, ce-au făcut instituţiile naționale si internaţionale?”

Cutremurul major internaţional, generat de mega dezvăluirile din Dosarul Panama, are replici dure până în forul european suprem al Bătrânului continent.

Europarlamentarul Maria Grapini, copreşedinte al PPU-SL, a ţinut să ia atitudine în acest caz şi a avut, recent, o luare de poziţie dură în Parlamentul European. Grapini nu s-a sfiit să atace pilonii executivi ai organismelor europene, nici să pună punctual pe I în acest scandal care a zguduit din temelii spectrul politic mondial.

„Combaterea fraudei fiscale şi spălarea de bani nu este o preocupare nouă a Comisiei europene şi a Consiliului. Problema este însă rezultatul acțiunilor ! Iată că, după ce invocăm, de ani buni, o bună guvernanţă, constatăm că furturile, frauda fiscală si spălarea de bani înfloresc, generând o reţea internațională ce are în componenţă si oficiali ai lumii”, a declarat Maria Grapini.

Europarlamentarul nu s-a oprit aici, dimpotrivă a spus apăsat că cetăţenii statelor membre sărăcesc, în timp ce devalizarea la nivel înalt continuă. Maria Grapini a invocat ipocrizia mai marilor lumii şi lipsa de măsuri concrete în sancţionarea unor astfel de derapaje grave.

„Pe bună dreptate, cetățenii se întreabă ce-a făcut Comisia, ce-a făcut Consiliul, ce-au făcut instituţiile naționale şi internaționale? Faptul că nişte jurnalişti au demascat dosarul Panama este o palmă pe obrazul oficialilor naţionali şi internaţionali”, a mai declarat europarlamentarul român.

Maria Grapini şi-a încheiat luarea de poziţie cu ideea obligativităţii unor măsuri imediate şi concrete: „Este important ce măsuri se iau asupra celor prinşi cu infracţiuni de spălare de bani şi fraude fiscale! Trebuie, domnule comisar, să se ia cele mai dure măsuri: confiscarea banilor şi interzicerea operării în statul în care s-a creat evaziunea”.

Europarlamentarul român nu este la prima acţiune publică de sancţionare a evenimentelor grave din perimetrul european şi nu numai, fiind cunoscută şi recunoscută drept o persoană foarte implicată în viaţa socială, economică şi politică.