Joi, în Parlamentul European, s-a dezbătut Raportul pe tema Politicii Agricole Comune și ocuparea în zonele rurale. Recunoscută deja drept o apărătoare a domeniului, românca Maria Grapini a luat cuvântul și a solicitat politici echitabile pentru toți fermierii din comunitatea europeană.
„Politica Agricolă Comună (PAC) a UE ar trebui să ducă la creșterea locurilor de muncă în zonele rurale, dar constatam contrariul. În multe țări, satele sunt depopulate, terenurile nelucrate, fermele de animale închise, pentru că agricultorii și fermierii nu mai sunt motivați. Din păcate importăm produse toxice pentru cetățenii europeni, de proastă calitate, pentru că nu avem măsuri de apărare comercială față de piețele terțe, așa cum, de altfel,  a recunoscut și domnul Junker, zilele trecute , în fata noastră. Politica Agricolă Comuna trebuie să fie corelată cu celelalte politici economice europene”, a declarat europarlamentarul român.

În aceeași intervenție, Maria Grapini a insistat pe necesitatea proiectelor serioase în infrastructură și tehnologie, dar și pe nevoia evidentă a unei piețe de desfacere corecte.

“Comisia Europeană trebuie să deschidă noi piețe, prin acorduri comerciale inteligente pentru a putea valorifica produsele agricole europene. Cum să mai avem zootehnie în Europa când laptele se vinde la un preț mai mic decat al apei? Când producătorii agricoli din zootehnie ramân cu produsele nevândute? Fondul de coeziune trebuie, cert, dirijat spre zonele mai puțin dezvoltate dacă dorim să creștem locurile de muncă, în rural și în  agricultură”, a mai spus, în finalul luării de cuvânt, Maria Grapini.