Sâmbătă, 9 februarie, europarlamentarul umanist, Maria Grapini, a avut, la sediul cabinetului său din Timișoara, o zi plină, dedicată audiențelor persoanelor cu dizabilități. Umanista este în legătură permanentă cu această categorie socială, numeroase persoane cu dizabilități au fost oaspeții Mariei Grapini, la Bruxelles, dar și beneficiari ai actelor de caritate sau ai acțiunilor de suflet organizate de către umanistă și colegii săi din PPU-sl.

Sâmbătă, la Timișoara, Grapini a stat de vorbă cu persoane care au copii cu dizabilități și a aflat problemele majore pe care le au acestea, în principal din cauza dezinteresului autorităților locale și a lipsei de implicare generale într-un domeniu atât de sensibil.

Cei sosiți în audiență i-au spus Mariei Grapini despre situațiile de reală criză prin care trec persoanele care figurează legal drept însoțitori, în condițiile în care Direcția de Asistență Socială a Primăriei Timișoara nu răspunde petițiilor acestora în solicitări stringente legate de acordarea sporurilor legale pentru condiții de muncă, pentru îngrijire la domiciliu, pentru indemnizația de hrană, tichete culturale și multe altele, vitale pentru asistenții personali ai persoanelor cu dizabilități.

“Este de neacceptat! De doi ani sunt probleme cu plata salariilor și a îndemnizațiilor. Au fost sesizate, în repetate rânduri, organele abilitate la nivel local, pentru a veni în control și pentru a stabili exact situația în care se află asistenții personali și cum le sunt amenințate drepturile. Nu s-a respectat legislația în vigoare, nici în ceea ce privește plata sărbătorilor legale sau a concediului de odihnă. Nu se respectă gradațiile de vechime pentru asistenții personali angajați cu contract de muncă. Sunt petiții trimise către autoritățile locale si centrale, privind situația din Timișoara, unde există 688 de asistenți personali și 1824 de însoțitori. Îngrijorarea și disperarea sunt foarte mari!”, a declarat Maria Grapini.

Mai mult, cei cu care a stat de vorbă umanista și-au exprimat temerea privitoare la noul buget pe 2019, în varianta în care se transferă întreaga sumă de plată a salariilor si îndemnizațiilor la bugetele locale. 

“În această ipoteză, ei nu mai au încredere că plățile se vor face lunar, având în vedere întârzierile si neplățile unor drepturi, de ani de zile! Fac un apel insistent autorităților locale, primăriilor și instituțiilor care gestionează acest domeniu important să aplice corect legea, să realizeze că influențează viețile unor oameni și să nu mai încalce legislația în vigoare!”, a mai spus Maria Grapini.

Europarlamentarul umanist le-a transmis timișorenilor cu care s-a întâlnit, sâmbătă, că va face demersuri la Ministerul Muncii respectiv Ministerul Finanțelor, pentru a controla neregulile semnalate și pentru a lua măsuri urgente de corecție.