[fusion_builder_container background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding_top=”20″ padding_bottom=”20″ padding_left=”” padding_right=”” hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_text]

În data de 11 aprilie 2013, la Guvernul României s-a semnat „Protocolul de colaborare pentru realizarea de acțiuni și evenimente comune, în scopul atingerii obiectivelor de promovare a României, conform Calendarului Sărbătorilor Satului Românesc”, între Ministerul Economiei, prin Departamentul pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri și Turism; Autoritatea Națională pentru Turism; Asociația Națională de Turism Rural Ecologic și Cultural România (ANTREC România) și Asociația Cele mai Frumoase Sate din România (AFSR). Astfel, autoritățile centrale, în frunte cu doamna Maria GRAPINI, ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri și Turism, au recunoscut oficial la nivel guvernamental, un număr de 25 de sărbători ale satului românesc, pe care le vor promova în viitor atât în țară, dar mai ales în străinătate. Statul va sprijini inclusiv logistic și financiar realizarea acestor evenimente tradiționale ale zonei rurale, recomandate de Asociația Cele mai Frumoase Sate din România, prin vocea președintelui executiv al acesteia, Nicolae MARGHIOL.

COMUNA LUNCAVIȚA este membră a Asociației Cele mai Frumoase Sate din România, a fost prezentă în primul ghid al acesteia și a propus două mari sărbători locale, unice atât prin desfășurare cât și prin specificul local – dobrogean, SĂRBĂTOAREA TEILOR și SĂRBĂTOAREA MOȘOAIELOR. Ambele au fost incluse în Calendarul Sărbătorilor Satului Românesc și incluse în protocolul pentru promovarea lor, semnat la 11 aprilie 2013 la Guvernul României!

Acesta este un moment unic, deosebit de important, mai ales pentru locuitorii Comunei Luncavița, deoarece în mod oficial sărbătorile principale ale acestora sunt recunoscute de autoritățile centrale! Mai mult decât atât, angajamentul Guvernului României de participare la organizarea și promovarea lor, va contribui decisiv la păstrarea și continuitatea acestora! Vor fi promovate acele activități capabile să dezvolte în timp activitățile economice ale comunei, viața socială și bunăstarea colectivității locale: meșteșugurile, apicultura, legumicultura, pomicultura, pescuitul, turismul și agroturismul, etc.

Mulțumesc tuturor celor care au crezut și cred în continuitatea Comunei Luncavița, celor care o iubesc necondiționat și celor care depun eforturi uriașe pentru promovarea ei! În mod special mulțumesc:

– Doamnei Maria GRAPINI, ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri și Turism;
– Doamnei Mirela-Florența MATICHESCU, vicepresedinte a Autorității Naționale pentru Turism;
– Doamnei Magdalena NICULESCU, secretar general adjunct din cadrul Ministerului pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri și Turism;
– Doamnei Lelia OANȚĂ, director la Secretariatul General al Guvernului României;
– Domnului Mihai CHIRUC, președintele Asociației Naționale de Turism Rural Ecologic și Cultural România (ANTREC România)
– Domnului Nicolae MARGHIOL, președintele executiv al Asociației Cele mai Frumoase Sate din România (AFSR)

SĂRBĂTOAREA TEILOR: http://www.youtube.com/watch?v=PK2kUiOskGI&feature=youtu.be
SĂRBĂTOAREA MOȘOAIELOR: http://www.youtube.com/watch?v=dIlMAWGayY8; http://www.youtube.com/watch?v=14qRyXCVGHU

Ștefan ILIE
PRIMARUL COMUNEI LUNCAVIȚA

CALENDARUL SĂRBĂTORILOR SATULUI ROMÂNESC:

10-12 mai: ZIUA SATULUI ROMÂNESC, ediţia 3, Piața Unirii, Cluj Napoca
29, 30 iunie: Sărbătoarea Teilor, ediţia 12, Luncavița, jud. Tulcea
6,7 iulie: Festivalul Slănicului, ediţia 43, Mânzălești, jud. Buzău
14-20 iulie: Nedeia de la Polovragi, Polovragi, jud. Gorj
26-28 iulie: Sărbătoarea Fii Satului, editia 15, Poiana Stampei, jud. Suceava
20-21 iulie: Târgul de fete de pe Muntele Găina, Avram Iancu, jud. Alba
21-22 iulie: Nedeia Munților Editia 47, Fundata, Brașov
20-21 iulie: Festivalul secerișului Editia a 7-a, Ampoița, jud. Alba
3-5 august: Festivalul Plăcintelor, ediția a 9-a, Tg Ocna, jud. Bacău
6 august: Festivalul Muntelui Ceahlău, Durău, jud. Neamț
17-18 august: Buzduganul, Drăguș, jud. Brașov
23 – 25 august: Festivalul Dulceții, Izvoarele, jud. Prahova
23-25 august: Festivalul brânzei și țuicii, ediția 10, Rășinari, jud. Sibiu
august: Festivalul Fructelor de Padure,  a 3-a editie, Piatra Neamt
24 august: Sarbatoarea Mușcatelor, Moeciu, Brașov
31 august,1 sept: Festivalul Tămâioaselor, Pietroasele, jud. Buzău
7 – 9 septembrie: Sărbătorile pădurii – de Sfânta Marie, Vorona, jud. Botoșani
5 – 6 septembrie: Festivalul pălăriilor, Iași
21-22 septembrie: Festivalul internațional Rodul pământului – Zilele Recoltei, Cumpăna, jud. Constanța
5 decembrie: Festivalul Răciturilor Peștisani, jud. Gorj
24-25 decembrie: Sărbătoarea Moșoaielor, Luncavița
24-25 decembrie:  Crăciun, colinde și merinde din Satul Românesc, Cârlibaba, jud. Suceava

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *