Europarlamentarul român, Maria Grapini, reprezintă Parlamentul European în Adunarea Parlamentara EURONEST, ce se desfășoară, între 30 octombrie și 1 noiembrie, la Kiev. În calitate de membră a Comitetului Afacerilor Sociale, Educație, Cultură și Societate civilă, europarlamentarul Maria Grapini va prezenta Raportul „Situația femeilor pe piața muncii în țările partenere est-europene”, document cadru ce reglementează accesul echitabil al femeilor la locuri de muncă și drepturi ce decurg de aici.

Adunarea Parlamentară Euronest este o instanță inter-parlamentară, cu centrul la Bruxelles, compusă din deputați din Parlamentul European și din țările ale Parteneriatului Estic: Ucraina, Moldova, Georgia, Armenia și Azerbaijan. Adunarea este, în fapt, un forum de discuții, în prelungirea participării la Parteneriatul Estic. Ea joacă un rol major, mai ales în perspectiva acelor țări care vizează integrarea europeană, eventual chiar o candidatură la aderarea la Uniunea Europeană.

„Am fost onorată sa primesc calitatea de raportor din partea Parlamentului European, alături de Natalia Veselova din Ucraina, deoarece toată cariera mea s-a construit pe activități în organizații ale femeilor de afaceri, Coaliții Naționale și Balcanice. M-a preocupat și mă preocupă îmbunătățirea integrării femeilor în piața muncii, dar și în pozițiile de decizie, e o misiune personală, un țel, un obiectiv la care nu renunț!”, a declarat europarlamentarul român, la plecarea spre Kiev.

Maria Grapini este fondatoarea Asociației Femeilor Antreprenor din România,  AFAR, a cărei președinție a deținut-o 15 ani, precum și a Coaliției Naționale a Femeilor de Afaceri, CAFA, unde, de asemenea, a fost lider național.  În calitate de femeie de afaceri, Maria Grapini a reușit, în anul 2000, obținerea recunoașterii naționale si internaționale, la cel mai înalt nivel: Ordinul Președintelui României în grad de Cavaler, pentru contribuția adusă la dezvoltarea economică a României. Europarlamentarul român este Ambasador al antreprenoriatului feminin, din partea Comisiei europene, misiune onorantă pe care o exercită la nivel internațional.

La Kiev, Maria Grapini va avea numeroase întâlniri și discuții, pe tematica de mare impact comunitar, cu  ambasadorii României și Estoniei, cu ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei și alți oficiali importanți. La lucrările Euronest este așteptat și primul ministru al Ucrainei.