Am incercat de multe ori sa raspund la aceasta intrebare. Este greu sa gasesti un raspuns care sa acopere nevoia de schimbare.
Daca spun ca ne lipseste UNITATEA, multi pot spune ca ar putea exista, la ce ne-ar folosi…..
Daca spun ca ne lipseste CALITATEA MORALA SI PROFESIONALA a oamenilor care conduc statul prin diverse institutii constitutionale, unii pot sa raspunda: „au fost alesi democratic”.
Daca spun ca ne lipseste respectul fata de VALORI, unii ar putea raspunde: „respectul il obtii, nu ti se da”.
Daca spun ca ne lipsesc MODELELE in societate, pentru a avea o noua generatie cu calitati morale si profesionale superioare generatiei pe care o vor inlocui, ar putea sa mi se raspunda: „modelele sunt cele dorite de public”.
Daca spun ca ne lipseste INCREDEREA ca putem schimba in bine societatea, ar putea sa mi se raspunda: „cum sa mai avem incredere?”
As putea continua, dar cred ca ar trebui ca fiecare sa ne intrebam ce ne lipseste pentru a actiona, pentru a combate ce nu este bun si bine facut.
Eu cred totusi ca ne lipseste VOINTA !
De noi depinde daca acceptam fara sa ripostam cind ni se face o nedreptate. De noi depinde daca acceptam compromisuri, minciuna, inechitati.
Mai sper inca sa apelam la VOINTA. Azi am vorbit cu o mare personalitate in profesia pe care o practica si l-am intrebat daca sa continui sa-mi spun public si transant punctul de vedere . Mi-a raspuns scurt: fa-o, pentru ca o faci bine, lumea intelege ce spui. M-a convins sa continui , pentru ca il respect si pentru ca am apelat la VOINTA.
Maria Grapini