M-am tot gindit in concediu cum sa pot afla mai multe opinii de la oameni referitor la CE TREBUIE FACUT sa le fie mai bine romanilor. Am mers prin tara, am discutat cu oameni in diverse localitati, pe strada, in piete, in parcuri, in sali, la primarii. Nu a fost o surpriza pentru mine faptul ca oamenii sunt nemultumiti si ca traiesc PROST, nu BINE, asa cum le promiteau PDL-ul si presedintele. Surpriza a fost ca oamenii nu stiu ce sa propuna pentru ca sa le fie bine.
Si daca nu stiu, atunci vor fi usor de „cumparat” cu vorbe goale.
Eu cred ca trebuie sa ne gindim cu totii la ce am vrea. Un sistem totalitar, prin care o persoana sa decida? Sa avem alesi la care sa mergem sa ne lase sa lucram pe linga legi, dindu-le cite o spaga? Sau vrem un sistem democratic bazat pe separarea puterilor in stat cu adevarat, in care legea sa fie facuta dreapta si sa se aplice egal, deci sa avem alesi „justitiari”, care nu admit interventii, spaga si rezolvarea in functie de cum il cheama pe cetatean?
Daca ne clarificam acest lucru, atunci cred eu ca avem si criteriile dupa care alegem.
Alegem pe unul ca Oajdea, Visan, Canacheu, Hoara si multi altii care nu au facut nimic la viata lor pe cont propriu, ci doar prin partid sau prin smecherii acoperite de partid, sau alegem oamenii competenti si morali care au realizari profesionale fara interventii de la partid si care au si puterea sa se lupte cu mafia si coruptia la nivel inalt?
Am vazut aseara o doamna la emisiunea Antenei 3, intr-un reportaj, care spunea cu nonsalanta ca averea imensa pe care o are a facut-o cit a lucrat in mediul privat, nu acum cind este de un an functionar public! Dar cum de nimeni nu a auzit de ea ca mare om de afaceri pe cont propriu (nu cu statul)? Cum poate justifica veniturile, chiar din activitate privata? Are dovada platii impozitului pe veniturile care ar sta la baza averii???
Eu cred ca la alegerile din 2012 trebuie radical schimbata mentalitatea privind persoana pe care o alegem. Vor fi multe incercari de furt, de cumparari de voturi, de amenintari etc, dar daca nu vom avea curajul ca in cabina de vot, unde suntem singuri, sa decidem pe criteriul calitatii omului, nu vom schimba nimic, iar viata va deveni din ce in ce mai grea. Degeaba ne vom plinge dupa alegeri! Cui? Noi am ales!
Cred ca doar mobilizarea de masa, iesirea la vot masiv si votarea pe criterii de calitate a omului ne pot salva!
Astept si de la cititorii mei idei, propuneri si masuri pentru a iesi din criza morala, politica si economica.
Zile mai bune va doresc,
Maria Grapini