[fusion_builder_container background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding_top=”20″ padding_bottom=”20″ padding_left=”” padding_right=”” hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_text]

Declaratiile domnului Presedinte Basescu imi arata inca o data ca Romania nu are sanse sa iasa din recesiune nici in 2011!
Esecul total al masurilor fiscale si legislative din 2009 se vede in bilantul consolidat, la cinci luni din 2010. Comparativ cu aceeasi perioada a anului 2009, in primele cinci luni ale anului 2010 s-au incasat la buget sume mai mici: cu 7.8% la TVA, cu 5,6% la impozitul pe venit, cu 2,1 % la impozitul pe profit. Au crescut cheltuielile cu 5,6% si au scazut veniturile cu 1,3%.
In aceste conditii se hotaraste cresterea TVA cu 5%, in mod uniform (altceva era daca se trecea la TVA diferentiat, intre 5-35%). Evident ca atunci cind la o cota mai mica ai incasari mai mici si ai evaziune pe acea taxa, hotarirea de a mari nivelul acelei taxe este o sinucidere economica. Cine raspunde daca pina la sfirsitul anului se va colecta mai putin TVA si in acvelasi timp vor disparea locuri de munca, deci vor scadea si celelalte surse la buget legate de salarii?
Buzduganul aruncat de domnul Presedinte, legat de alte txae si impozite pe 2011, nu face decit sa sporeasca neincrederea mediului de afaceri autohton sau strain in Romania, neincrederea cetatenilor in siguranta locului de munca, in sustenabilitatea veniturilor si deci contractia si mai mare a consumului, declansindu-se spirala reducerii consumului cu consecinte de reducere a productiei industriale si in final a reducerii surselor la buget. Ce inseamna asta? Nevoia de alte si alte imprumuturi. Cum le vom plati? Cine ne va mai imprumuta?
Nu cred ca sunt aceste intrebari ingrijorari ale guvernului sau ale Presedintelui.
Ce e de facut ?
Solidaritate parlamentara – motiune de cenzura – schimbarea guvernului – crearea unei aliante de solidaritate pentru iesirea din criza cu toate partidele politice, societate civila, patronate si sindicate, pentru a accepta cei mai buni specialisti, indiferent de optiunea lor politica, care sa fie sub control parlamentar in baza unui program de guvernare cu indicatori de eficienta clar stabiliti si verificati periodic.
Desigur ca pot fi mai multe solutii, dar de ceea ce sunt sigura, este ca actuala varianta guvernamentala este cea mai paguboasa pe termen lung!
Cu stima,
Maria Grapini

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *