[fusion_text]

Europarlamentarul PPU-sl Maria Grapini a participat, joi, 25 mai, la Timișoara, la una dintre cele mai directe și abrupte dezbateri despre perspectivele cercetării medicale, în ecuație europeană, din prisma proiectelor depuse pentru finanțare UE.

Timișoara deține primul centru de cercetare în domeniul terapiilor genice cu dotări de ultimă generație din România, ridicat prin finanțare europeană, dedicat cercetării în domenii conexe specialităților clinice din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Pius Brînzeu” Timișoara. Numit Centrul de Terapii Genice și Celulare în Tratamentul Cancerului – OncoGen este singurul de acest tip din estul Europei. Coordonatorul OncoGen, prof.dr. Virgil Păunescu și consilierul de stat al primului ministru, prof.dr. Ciprian Preda au organizat și moderat, la sediul Centrului din Timișoara, o masă rotundă, numită „Strategii privind adaptarea politicii naționale de cercetare-dezvoltare la noul context european și internațional”, dezbatere ce a reunit nume importante din domeniul medical, academic, decizional.

În prezidiu, alături de cei doi amfitrioni, s-au aflat europarlamentarul Maria Grapini și secretarii de stat din partea ministerelor Sănătății, Dezvoltării, Fondurilor Europene, iar în sală directori de proiecte europene, cercetători, reprezentanți ai organismelor de implementare a fondurilor UE.

Coordonatorul OncoGen a declarat, din start, că situația finanțării în domeniul cercetării medicale este dramatică. Virgil Păunescu nu s-a ferit să acuze dezinteresul sau nepriceperea guvernelor care s-au tot succedat la conducerea României, cu accent pe tehnocrați “incompentenți de la un capăt la altul”, angajările din domeniul fondurilor europene, făcute pe criterii de orice fel, doar pe experiență nu, teama funcționarilor de-a face pași rapizi – adică de-a semna hârtii, tone de documentații – având suflul rece al DNA în ceafă, haosul și degringolada națională într-un domeniu cheie în care alte țări ale UE atrag milioane de euro. Motivul principal este, în opinia sa, birocrația sufocantă și ilogică românească! Acum, că o țară întreagă a aflat cine pune frână accesării fondurilor, după ce, mult timp am crezut cu toții că vina o poartă UE, Păunescu s-a arătat depășit și dezarmat de impasul major în care se află România, dar și de perspectivele sumbre care se arată.

Coordonatorul OncoGen a rugat-o și nominalizat-o public pe Maria Grapini să fie susținătorul cercetării medicale timișorene, dată fiind poziția de europarlamentar, vocea puternică, implicarea susținută, forța publică pe care aceasta o deține.

Europarlamentarul umanist a declarat că acceptă oferta și a insistat să afle detalii concrete despre piedicile sistemului, despre frânarii lui. S-a pronunțat direct numele ANAP – Agenția Națională de Achiziții Publice –  s-a indicat un articol din Legea achizițiilor publice care le face zile negre funcționarilor din spitale sau centre medicale, pentru că el nu se aplică…de frică, s-au oferit detalii triste despre transformarea cercetătorilor în specialiști ai unui domeniu greoi și dificil, s-au tras semnale de alarmă la adresa imposibilității accesării sumei de 7,5 miliarde de euro pentru cercetare, dinspre UE, odată ce birocrația românească este demnă de romane de groază!

Maria Grapini a declarat că va redacta un memoriu, adresat primului ministru și miniștrilor care au tangență directă cu acest subiect și că, săptămâna viitoare deja, se va întâlni cu ministrul Rovana Plumb, căreia îi va transmite starea de fapt disperată a cercetătorilor.

Europarlamentarul n-a omis să precizeze, în fața secretarilor de stat prezenți, că soluții există, dacă miniștrii se implică și rămân perseverenți, indiferent de rezistența din interiorul sistemului.

Convinsă că cercetarea este altceva decât domeniile uzuale, Maria Grapini a declarat, în final, că România trebuie s-o transpună în prioritate națională, așa cum face, în bloc, UE!

[/fusion_text]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *