Maria Grapini impută Comisiei Europene lipsa de măsuri de apărare comercială a pieţei interne!

Astăzi, în Parlamentul European, s-a reluat discuţia, controversată şi tensionată, pe tema acordării sau nu a statutului de economie de piaţă pentru…temuta Chină! Comisarul pe economie a dat startul dezbaterilor susţinând public că ţara în cauză nu este economie de piaţă. De aici şi până la discuţiile aprinse n-a mai fost decât un pas.

Europarlamentarul român, Maria Grapini, a luat cuvântul, reafirmându-şi poziţia fermă în sensibila problemă şi-anume nevoia MAJORĂ de protecţie a pieţei europene, în faţa colosului chinez: “Nu este suficient să declaraţi, domnule comisar! Trebuie să luaţi şi măsuri! Europa se află la intersecţia a trei mari puteri: China, SUA, Rusia. Uniunea Europeană TREBUIE să negocieze inteligent şi urgent măsuri de apărare comercială! China subvenționează produsele industriale, Europa,nu! Fără industrie nu-i putem salva pe șomerii europeni, în număr de 23 de milioane!  Acum, când nu am acordat statutul de economie de piață Chinei, Europa este plină de produse din China! Am atenţionat şi cerut Comisiei Europene, încă din 2005, pe când lucram în industria textilă,  să ia măsuri de APĂRARE COMERCIALĂ, la pachet cu măsuri de combatere a dumpingului. Comisia este vinovată că  nu a făcut nimic!”, a declarat, revoltată, Maria Grapini.

Europarlamentarul român a mai adus în discuţie şi controversatul acord TIPP, legat de parteneriatul UE-SUA, invocând lipsa de protecţie comunitară, pro piaţa proprie, în contrapondere cu scutul evident făcut de americani pentru mărfurile lor.

“Acordul TIPP este la fel de periculos ca şi statutul de economie de piață pentru China, dacă omitem să prevedem măsuri de armonizare, în privinţa standardelor.  America are o lege protecționistă,  „By America”,  Europa nu are o lege „By Europa”…  Aveţi, acum, datoria istorică sa creați un nou pachet de măsuri de apărare comercială! Concurenţa globală nu poate fi evitată, e logic, dar aveţi şi avem datoria să acționăm şi să patentăm instrumente de apărare comercială!”, a spus, în finalul intervenţiei, Maria Grapini.