Aseara am fost invitata la emisiunea Gabrielei Firea alaturi de trei distinsi domni. Pentru ca una din teme era trecerea presei la „VULNERABILITATI” privind securitatea statului, in raportul CSAT, a intrat cu noi in convorbire telefonica domnul Turcan, purtator de cuvint la Presedintie.
I-am adresat doua intrebari, eu si fiecare din cei trei invitati din studiou, precum si moderatoarea. Evident ca nu a raspuns la nici o intrebare si pe linga faptul ca nu stia sa asculte, vorbea peste interlocutor, era si revoltat ca ne permitem sa-l intrebam. In final, intr-un gest de sfidare, a inchis telefonul.
Ma intreb, oare domnul Turcan nu intelege ca daca a dorit sa fie purtatorul de cuvint al Presedintiei trebuie sa fie echidistant si sa raspunda la intrebarile oricarui cetatean, indiferent de optiunea politica a acestuia ?
Oare nu a inteles dupa ceva ani de cind este platit din banii nostri, ai contribuabililor, ca nu trebuie sa se simta ofensat daca sunt si intrebari incomode?
Dar, mai ales, nu a inteles domnul Turcan ca ar trebui sa se pregateasca in domeniul in care lucreaza si sa stie sa raspunda, de exemplu, la intrebarea mea: daca stie vreo tara din UE unde exista o asemenea prevedere de interzicere a opiniei presei, de interzicere a criticii sefului statului pentru a nu atenta la securitatea statului? Daca ar fi avut o motivatie credibila pentru care a fost inclusa presa la vulnerabilitate privind securitatea statului, as fi inteles necesitatea acestei prevederi nefericite. Reactia domnului Turcan mi-a amintit de activistii de partid trimisi pe teren sa iti dea dispozitie sa faci ceva. Cind il intrebai de ce trebuie facut asa nu primeai raspuns, dar beneficiai de un ton ridicat si de verdicte: „asa trebuie si atit „.
Cine este acest Turcan, ce stie sa faca, ce-a facut inainte de a fi purtator de cuvint si soldat disciplinat? Cite cunostinte de comunicare poseda fata de mii de tineri pregatiti in tara si strainatate exact pentru a fi buni comunicatori, PR, purtatori de cuvint???
Aseara am putut constata inca o data un om nepotrivit intr-un loc important din administratia publica (la cea mai inalta institutie) asa cum din pacate constatam zilnic, un om care crede ca aroganta, servilismul si tupeul tin loc de inteligenta si pregatire profesionala.
Cine este totusi domnul Turcan ???
Nu credeti ca saracia, lipsa de masuri active de pornire a economiei, dezechilibrele bugetare, dezindustrializarea sunt mai degraba vulnerabilitati si chiar riscuri privind securitatea statului?
Si pentru ca tot ieri mi-a fost dat sa vad o confruntare a altui consilier al presedintelui (cu acelasi tupeu, dar putine cunostinte – asa a aratat prin raspunsuri si comportament) cu domnul Cristian Tudor Popescu, pe aceeasi tema, nu pot sa nu-l felicit pe CTP si sa sustin total ceea ce a spus : „Nu noi, cetatenii sau jurnalistii, suntem vinovati de starea tarii si de insecuritate, ci cei care conduc tara, cei care decid sau ar trebui sa decida.”
Dragi cititori, daca aflati, va rog sa-mi spuneti si mie cine este domnul Turcan!!!
Cu stima,
Maria Grapini