Între 19 și 21 aprilie, o delegație a Comisiei pentru Piața Internă și Protecția Consumatorilor (IMCO) din Parlamentul European se va afla în capitala Estoniei, la Tallinn, pentru o vizită profesională, în diverse ministere, instituții, companii sau ong-uri, ce acționează în domeniul protecției consumatorilor, concret pe probleme de natură informatică, exemple de bune practici în mediul digital. Delegația este formată din șase europarlamentari. România va fi reprezentată în Estonia de către europarlamentarul umanist, Maria Grapini.

Misiunea IMCO va avea discuții cu membri ai Guvernului Estoniei, cu ministrul Afacerilor Economice și Comunicațiilor, secretari de stat din domeniul tehnologiei informațiilor, secretari de stat din domeniul pieței interne și cu numeroși specialiști din centre de informatizare a datelor urbane, precum și cu reprezentanți ai Parlamentului. Temele propuse la Tallinn pentru delegația europeană vizează digitalizarea datelor în contextul e-soluțiilor existente deja la nivel global, soluții de startup și inovare, facilități pentru un mediu economic sănătos. Mai mult, gazdele vor oferi vizite aplicate în Centrul național eston pentru clienți, Inspectoratul național de date, Centrul Cybernetica, Autoritatea Națională Informațională și vor împărtăși experiențe pozitive, provocări, riscuri în domeniul protecției datelor în e-Estonia.

“E un domeniu plin de provocări, ce se modernizează la secundă am putea spune! Digitalizarea este, categoric, un merit în inovare, este zona cu cele mai multe idei, dar și cu cele mai mari riscuri. Consider că avem nevoie de propuneri, exemple, bune practici, pentru o mai bună reglementare, la nivelul Uniunii Europene, în domeniul protecției datelor. Ca membru al Comisiei IMCO, consider aceste vizite utile și aplicate, din care putem învăța și „fura”, dacă vreți, meserie! Vor fi discuții numeroase, cu specialiști și membri ai Guvernului eston, ai Universitățíi de Tehnologie, cu reprezentanți ai acest domeniu important pentru toți cetățenii Europei”, a declarat Maria Grapini.

Într-una din zilele petrecute la Tallinn, Grapini va face o vizită oficială și la Ambasada României, pentru discuții cu diplomații români acreditați în capitala Estoniei.