[fusion_text]

Grupul de lucru „Europa Cetățenilor”, din care face parte şi Comisia LIBE a Parlamentului European, a dezbătut, recent, la Bruxelles, în prezenţa comisarului european pentru Uniunea de Securitate, Julian King, teme sensibile, precum criptarea, antiterorismul sau radicalizarea teroristă.

Membră a Comisiei LIBE, umanista Maria Grapini a prezentat o sinteză interesantă a discuţiilor pe măsură, pentru ca românii să fie la timp şi corect informaţi. Astfel, grupul de lucru şi, concret, comisarul King şi-au exprimat convingerea că este momentul unei analize serioase a celor 15 ani de politică de securitate europeană, pentru o concluzie pertinentă, dar şi pentru o perspectivă atentă şi concretă.

Declaraţia comisarului Julian King: “Trebuie să ajutăm autoritățile din statele membre să ne susțină în activitățile de anti radicalizare. Pregătim un pachet de propuneri legate de criptare, în scopul consolidării securității cibernetice. Criptarea este una dintre cele mai importante măsuri pe care le putem lua pentru a ne proteja. Din păcate, de multe ori, e folosită si de teroriști împotriva noastră. Este foarte importantă  folosirea datelor în mod eficace, dar si valorificarea la maxim a bazelor de date. Vom face si o dezbatere si vom încerca să venim cu o propunere, până la finele anului sau după”.

În egală măsură, după cum a precizat umanista Maria Grapini, comisarul a răspuns la întrebări concrete, referitoare la criptare, teorism, combaterea radicalizării, atacurile teroriste şi schimburile de informaţii, dar şi direcţia şi modul de lucru al Comisiei Europene pentru a reacţiona eficient la atacuri.

“Nu este vorba doar de radicalizare inspirată de jihadiști. Azi, în centrul Marii Britanii, au fost mai multe arestări în cadrul unui grup de extremă dreaptă, oameni care erau dispuși la acte violente, atacuri teroriste. Cea mai mare problemă cu care ne confruntăm este inspirată de Jihad! Trebuie să fim dispuşi să spunem lucrurilor pe nume, dacă vrem să găsim măsuri pentru combaterea radicalizării, să dăm dovadă de mai multă creativitate. Am putea urma modelul finlandez care cuprinde idei inovatoare care au permis o abordare socială de combatere a radicalizării”, a mai precizat King.

Grupul de lucru la care a participat  Maria Grapini a ajuns la concluzia că ar fi utilă constituirea unei noi comisii parlamentare, care să permită discutarea aspectelor legate de terorism si  schimburile de informații, aspecte cheie pe plan regional şi european.

“Trebuie să vedem cum putem sprijini statele membre, în mod cât mai transparent. Îmi cereți sa fac o evaluare a fazei in care ne aflăm. Autoritățile noastre ar trebui să facă schimb de informații si să le transmită rapid si eficient. Putem să oprim accesul teroriștilor la arme si explozibil si să le demontam planurile, nu trebuie să fim cu un pas în urmă. Mă bucur ca avem o cooperare bună, sunt multe de făcut şi toata lumea are suficient de lucru!”, a încheiat comisarul european.

[/fusion_text]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *