Comisia LIBE a Parlamentului European a luat decizia să întocmească un raport amplu, privitor la starea penitenciarelor din România, după scandalurile repetate în care a fost implicată ţara noastră, pe acest subiect sensibil. Ca atare, în perioada 26-28 iunie, Comisia LIBE urma să fie prezentă la Bucureşti, pentru formularea concluziilor, după discuţii ample, programate cu sfera decizională şi civică a României, de la comisii parlamentare la ong-uri.

Europarlamentarul PPU-sl Maria Grapini a decis să viziteze penitenciarele româneşti, pentru a putea formula, ulterior, rapoarte obiective şi pentru a expune puncte de vedere avizate. Sâmbătă şi luni, Grapini a mers la Penitenciarele Timişoara şi Târgşor, pentru discuţii cu administraţiile respective şi cu deţinuţii. Deplasările urmau să servească direct întâlnirii Comisiei LIBE, de la Bucureşti, unde avea programată o intervenție oficială.

“Din cauza crizei politice din România, vizita s-a amânat. Mulțumesc celor care au preluat informația! Consider că trebuie să-i anunț pe cei interesați, știu că mulți erau nerăbdători să participe, să emită opinii și să audă concluzii, în orice caz această vizită era foarte importantă pentru noi! La București, urma să ne întâlnim cu ONG-uri, cu comisiile de specialitate din Parlament, cu reprezentanţi ai justiţiei române. Din păcate, criza politică pe care o traversăm, a generat amânarea acestei vizite oficiale a unei comisii importante din PE”, a declarat Maria Grapini.