Plenul Parlamentului European de miercuri s-a prelungit târziu în noapte, cu o agendă plină și importantă. Puțini au fost cei care au rezistat până la finalul ședinței care a inclus teme ca raportul anual privind politica în domeniul concurenței sau măsuri în combaterea fraudei la nivel european.

Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, a stat, ca întotdeauna, până la sfârșitul ședinței de plen și a avut numeroase intervenții pe subiectele abordate. Umanista a intervenit, din nou, în cauza IMM-urilor, solicitând politici clare de competiție egală pe piață, în raport cu marii titani economici.

“Politica în domeniul concurenței este foarte importantă pentru piața internă. Toți vrem o piață internă bine reglementată, dar nu numai bine reglementată ci și o competiție corectă! Vorbim despre competiția în piața internă, dar și de competiția din afara pieței interne, pentru că știm foarte bine că avem giganți, companii faorte mari, care și-au externalizat afacerea din piața internă în țările terțe și sigur, vin și fac competiție incorectă. E o realitate. Vreau să mă refer la faptul că avem o competiție și, spun de când sunt aici, avem o competiție inegală între IMM-uri și marile companii, între trusturi! Nu există încă suficientă supraveghere, deși avem reglementări anti trust, încă există competiții incorecte și avem cazuri foarte relevante în acest sens, pe care le știm cu toții”, a spus Maria Grapini, în plenul PE de la Bruxelles.

Cât privește subiectul fraudelor din fonduri europene, din perspectiva OLAF și a celorlalte instituții desemnate să fie câinii de pază ai Europei, umanista a intervenit în plen, solicitând o delimitare clară a atribuțiilor, dar și clarificarea funcționării Uniunii Vamale, în condițiile în care, desi există reglementarea pentru Uniune, de cîțiva ani se amână aplicarea functionării ei într-un sistem informatic care să asigure transmiterea informatiilor între state. Maria Grapini le-a reamintit celor prezenți despre recenta fraudă europeană majoră, în privința căreia rezultatele se lasă încă așteptate.

“Frauda nu se face numai din fonduri europene și nu poate OLAF să rezolve totul! Avem nevoie să acționăm sistemic. Ridic problema pentru că se tot amână informatizarea și funcționarea sistemică a Uniunii Vamale. Știm că avem foarte multă marfă contrafăcută, cu preț de dumping, care intră în piața internă și evident că vorbim despre fraudă, chiar despre cea mai fraudă, așa cum o definesc experții, făcută în 11 țări!  Nu s-a rezolvat nimic, nu știm rezultatul, știm doar că sunt 55 de miliarde în joc. Vorbim despre fraudă făcută în Germania, prin vânzarea a 50.000 de mașini în Europa de Est…Trebuie să existe măsuri noi și, evident, prevenție, dar cred că trebuie mult mai mult făcut pentru a nu se suprapune atributiile instituțiilor care se ocupă de acest domeniu!”, a mai spus europarlamentarul umanist, Maria Grapini, în plenul PE de la Bruxelles.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *