Marți, 13 martie, plenul PE de la Strasbourg a luat în discuție pregătirea reuniunii Consiliului European din 22-23 martie, eveniment important pentru perspectivele economice, sociale și politice europene.

Europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, a avut o intervenție demnă de toată admirația, cu trimitere directă la poziția României, în complicatul  context general european. Umanista a cerut renunțarea la dublul limbaj și pozițiile oficiale pe măsură, deranjante deopotrivă pentru o țară care se află în pericolul de a dezvolta euroscepticism, odată ce nu primește mesaje clare și sincere. Convinsă că România nu merită un astfel de tratament, Grapini l-a sancționat public pe Frans Timmermans!

“Cred că trebuie să definitivăm și să stabilim ce vrea să facă Uniunea Europeană. Domnul Juncker se referea la perfecționarea pieței interne, interconectivitatea, foarte bine, dar avem încă țări de rangul I, țări de rangul II, cetățeni de rangul III, avem produse cu dublu standard! Clarificăm care este viitorul Uniunii Europene? Avem de negociat un Brexit. Temele de la summit sunt foarte importante, problema este ca și cum am croi un costum fără să știm mărimea lui! Trebuie să știm ce vrem în viitor! Domnule Timmermans, vă rog să nu mai aveți un limbaj dublu! Mergeți în statele noastre și spuneți ceva, veniți aici și vorbiți altceva… Este cazul României: v-ați dus și ați spus ceva, aseară la LIBE ați nominalizat, din nou, România ca o țară care nu respectă statul de drept! Spuneți clar ce nu respectăm, pentru că, altfel, cetățenii sunt nemulțumiți și este foarte posibil să dezvolte euroscepticismul!”, a declarat Maria Grapini.