COMUNICAT DE PRESĂ

Eurodeputatul PPU (s-l), Maria Grapini, a cerut clarificări Comisiei Europene pe tema armonizării standardelor de etichetare a produselor pe piața unică. Comisarul pentru mediu, oceane și pescuit răspunde!

Europarlamentarul PPU (s-l), Maria Grapini, împreună cu opt colegi din grupul S&D, a adresat Comisiei Europene o întrebare cu solicitare de răspuns scris pe tema armonizării standardelor de etichetare a produselor pe piața unică.

Eurodeputații semnatari au atras atenția că, în prezent, nu există standarde clare și armonizate privind etichetarea produselor în Uniunea Europeană. Din acest motiv, au mai spus eurodeputații, consumatorii nu sunt informați corect și nu știu dacă ambalajele sunt reciclabile sau nu.

“Comerțul dintre statele membre este blocat de diferite norme naționale, care reprezintă noi obstacole în calea pieței interne. În plus, trebuie să ținem cont de producători, deoarece reglementările diferite privind ambalajele și reciclarea lor în fiecare stat membru pot duce la costuri de producție ridicate, care au un impact mai mare asupra IMM-urilor”, susțin cei nouă europarlamentari.

De asemenea, europarlamentarul Maria Grapini și colegii săi din grupul S&D  au punctat faptul că, din proprie initiativă, în raportul său referitor la o piață unică mai sustenabilă pentru întreprinderi și consumatori, Parlamentul European a subliniat deja necesitatea de a dezvolta și de a introduce etichetarea obligatorie pentru a informa în mod clar consumatorii.

Aceștia au mai precizat că, deși tranziția verde este una dintre prioritățile UE, inițiativele unilaterale ale statelor membre ar crește numărul ambalajelor introduse pe piață și ar putea pune în pericol uniformitatea pieței noastre unice.

În context, Maria Grapini și ceilalți eurodeputați au adresat, punctual, Comisiei Europene următoarea întrebare:

Din acest motiv, cum intenționează Comisia să instituie un sistem unic și armonizat de etichetare în UE, pentru reciclarea produselor în beneficiul consumatorilor și al producătorilor?

În numele Comisiei Europene, a răspuns Virginijus Sinkevičius, comisar european pentru mediu, oceane și pescuit.

 

Rezultatele preliminare ale studiului în curs de desfășurare, pe care se sprijină pregătirea revizuirii Directivei privind ambalajele și deșeurile de ambalaje, indică existența unor probleme de armonizare în ceea privește etichetarea ambalajelor, a menționat, în răpunsul său, comisarul european pentru mediu, oceane și pescuit, care a recunoscut că lipsa unui standard armonizat la nivelul UE pentru etichetarea ambalajelor ca fiind „reciclabile” a dus la aplicarea unei game largi de etichete și simboluri asociate, în diversele state membre ale UE. Într-adevăr, consumatorilor din UE li se oferă adesea o cantitate mare de informații privind ambalajele produselor, dar acest lucru nu le permite neapărat să facă alegeri mai durabile, a mai spus Virginijus Sinkevičius.

Totodată, comisarul european a adăugat că, în cadrul revizuirii Directivei privind ambalajele și deșeurile de ambalaje, se va examina dacă este adecvat să se propună o etichetare armonizată și o definiție la nivelul UE a posibilității de reciclare, dar se va ține seama și de faptul că gestionarea deșeurilor și crearea unor sisteme de colectare adecvate rămân în responsabilitatea statelor membre.

În plus, Comisia va propune armonizarea sistemelor de colectare separată a deșeurilor, prin identificarea celor mai eficiente combinații de modele de colectare separată, ținând seama, în același timp, de condițiile regionale și locale, a punctat Virginijus Sinkevičius.

„Pentru favorizarea unei comunicări mai armonizate cu gospodăriile din UE și a unei implicări mai mari a acestora în colectarea separată, vor fi evaluate și alte măsuri, cum ar fi uniformizarea culorilor pubelelor, armonizarea simbolurilor pentru principalele tipuri de deșeuri, etichetarea produselor, campaniile de informare și instrumentele economice”, se mai arată în răspunsul transmis de oficialul european europarlamentarului Maria Grapini și celorlalți opt  eurodeputați semnatari ai solicitării adresate Comisiei Europene.

 

 

Biroul de Presă al Europarlamentarului Maria Grapini

Facebook
WhatsApp
Email
Printează