COMUNICAT DE PRESĂ

Comisarul european pentru Afaceri interne răspunde întrebării eurodeputatului Maria Grapini privind admiterea României în spațiul Schengen

 

 

Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, a adresat Comisiei Europene  o întrebare cu solicitare de răspuns scris pe subiectul admiterii României în spațiul Schengen.

Potrivit eurodeputatului Grapini, spațiul Schengen este una din cele mai importante realizări ale Uniunii Europene deoarece mărfurile şi capitalurile circulă liber pe piața internă ceea ce înseamnă economie de timp şi de bani atât pentru cetățeni, cât şi pentru companii.

Maria Grapini susține că este nevoie de o schimbare rapidă pentru un spaţiu Schengen în întregime funcţional, pentru a proteja libertatea de mişcare şi pentru a asigura reabilitarea economică a Europei.

“Este nedrept și discriminatoriu pentru cetățenii din țara mea, având în vedere că România îndeplinește toate condițiile din Regulamentul Schengen, să nu beneficieze de acest drept.

Neprimirea României și Bulgariei în spațiul Schengen duce la o fragmentare a pieței unice și la o creștere a neîncrederii în UE a multor cetățeni din statele excluse din acest spațiu”, a avertizat europarlamentarul umanist.

În context, Maria Grapini a adresat, punctual, Comisiei Europene următoarea întrebare:

Intenționează Comisia  să trimită o nouă scrisoare către Consiliu pentru a susține admiterea României în spațiul Schengen?

În răspunsul oferit europarlamentarului Grapini, comisarul european pentru Afaceri interne, Ylva Johansson, susține că, în mai multe rânduri, Comisia Europeană și-a exprimat opinia potrivit căreia România și Bulgaria respectă condițiile necesare și sunt pregătite să participe pe deplin la spațiul fără controale la frontierele interne, astfel cum se prevede în actul care reglementează aderarea acestora la Uniunea Europeană.

“Comisia regretă faptul că, în pofida rezultatului pozitiv al evaluării celor două state membre în cauză, începând din 2011, Consiliul nu a luat o decizie în această privință.

Comisia și-a exprimat în mod constant deschiderea către un dialog cu toate părțile interesate în vederea găsirii unei soluții satisfăcătoare în această chestiune”, se mai arată în răspunsul comisarului pentru Afaceri interne.

După primirea punctului de vedere al Comisiei Europene, eurodeputatul Grapini a punctat: “Parlamentul European și-a făcut treaba, Comisia Europeană, de asemenea! Domnule președinte Iohannis, sunteti de șapte ani în Consiliul European, de ce nu convingeți membrii Consiliului să aprobe admiterea României în spațiul Schengen?”.

 

 

 

 

Biroul de Presă al Europarlamentarului Maria Grapini

Facebook
WhatsApp
Email
Printează