COMUNICAT DE PRESĂ 17 Februarie 2022.

 

Comisarul pe Justiție, Didier Reynders, mesaj tranșant: “Statele membre nu trebuie să se prevaleze de siguranța statului pentru a supraveghea politicieni, avocați, procurori, jurnaliști sau orice alt cetățean!”

Comisarul pe Justiție, Didier Reynders, a declarat tranșant la dezbaterea din PE pe tema “Supravegherea politicienilor, procurorilor, avocaților, jurnaliștilor și a altor persoane și entități din statele membre ale UE, cu ajutorul unor programe informatice de supraveghere cibernetică” că statele membre nu trebuie să se prevaleze de siguranța statului pentru a supraveghea politicieni, avocați, procurori, jurnaliști sau orice alt cetățean!

“Încercarea de a avea acces la datele individuale, fie că este vorba de avocați, jurnaliști, procurori, activiști din societatea civilă sau opozanți politici, este de neacceptat. Bineînțeles, noile tehnologii pot avea un rol esențial pentru forțele polițienești și pentru justiție, cu condiția de a se utiliza în mod proporțional și în conformitate cu dreptul aplicabil. Securitatea națională nu poate reprezenta un cec în alb pentru a încălca drepturile omului în Europa. Mass-media trebuie să lucreze în liberate, independentă și fără să se teamă de represalii, peste tot în UE. Iar opoziția politică, liberă, este crucială pentru democrație”, a punctat Didier Reynders, care a adăugat că deși statele membre au competență pentru securitatea națională, aceasta nu înseamnă că statele membre nu trebuie să-și respecte obligațiile, în conformitate cu dreptul Uniunii, doar spunând că acționează în interesul securității naționale.

Potrivit comisarului pe Justiție, chiar dacă o măsură este prezentată ca având legătură cu securitatea națională, asta nu înseamnă că un stat poate face orice în acest sens.

Mai mult, a adăugat Didier Reynders, Curtea Europeană de Justiție a arătat că statele membre trebuie să controleze serviciile de securitate și să se asigure că se respectă drepturile fundamentale, inclusiv dreptul la viață privată și protecția datelor cu caracter personal.

“Orice încercare a serviciilor de securitate națională de a avea acces la datele individuale ale cetățenilor, inclusiv a jurnaliștilor sau a opozanților politici, este inacceptabilă. Autoritățile independente de supervizare, autoritățile naționale de protecție a datelor au un rol esențial în acest sens. Comisia se așteaptă ca acestea să utilizeze la maximum toate drepturile lor de supraveghere, de supervizare pentru a analiza și cerceta toate acuzele referitoare la utilizarea programului Pegasus”, a mai spus comisarul pe Justiție.

Didier Reynders a mai spus că programul spyware Pegasus, ca program spyware de supraveghere digitală direcționat, încalcă în mod clar drepturile fundamentale la viață privată și la protecția datelor cu caracter personal, în interiorul și în afara UE, și afectează în mod negativ alte libertăți fundamentale, cum ar fi libertatea de gândire și de religie, libertatea de exprimare și de informare sau libertatea de întrunire și de asociere. Comisia Europeană, a completat înaltul oficial european, trebuie să se ridice la înălțimea rolului său de gardian al tratatelor și să nu se mai ascundă în spatele motivului că ar fi doar responsabilitatea autorităților naționale.

“Atunci când statele membre pun în aplicare legea europeană, trebuie să respecte drepturile fundamentale și Carta drepturilor fundamentale, chiar și atunci când legea europeană nu este aplicabilă. Datele personale și dreptul la viață privată sunt, în continuare, garantate, în conformitate cu Convenția pentru Drepturile Omului. Orice restricție sau derogare la drepturile fundamentale trebuie să fie justificată, întemeiată, necesară și proporțională”, a mai menționat Didier Reynders.

 

Biroul de Presă al Europarlamentarului Maria Grapini

COMUNICAT DE PRESĂ 17 Februarie 2022.

Facebook
WhatsApp
Email
Printează