COMUNICAT DE PRESĂ

Comisarul pentru piață internă, Thrierry Breton, răspunde întrebărilor eurodeputatului Maria Grapini: “Responsabilitatea privind măștile neconforme aparține României!”

Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, a adresat Comisiei Europene o întrebare cu solicitare de răspuns scris pe tema distribuției măștilor de protecție.

Concret, Maria Grapini, în timpul dezbaterii în ședința plenară din 11 februarie, a controversatei probleme a distribuției măștilor de protecție și a propunerii de introducere a măștilor transparente pentru a nu discrimina persoanele cu deficiențe de auz, a întrebat-o pe doamna comisar pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, de ce nu s-a supravegheat piața de către autoritățile competente europene și naționale astfel încât să nu se introducă pe piață măști neconforme. Mai mult, eurodeputatul Grapini a cerut clarificări și în privința absenței unui standard de produs pentru masca de protecție, după care să se producă măști în statele membre, pentru a se evita importul din țări terțe a măștilor neconforme care stau cu milioanele în depozite, așa cum s-a întâmplat în cazul României..

În contextul în care comisarul Jutta Urpilainen nu a dat un răspuns concret, europarlamentarul PPU (s-l) a adresat următoarele întrebări, punctuale, Comisiei Europene:

Cum se va evita introducerea de echipamente de protecție neconforme, când veți decide introducerea măștilor transparente și dacă va exista un standard unic pentru acest produs, cu scopul de a se produce în piața internă? Când va comunica Comisia Europeană gradul real de protecție a măștilor având în vedere informațiile contradictorii date de OMS și de alți medici specialiști?

În răspunsul transmis eurodeputatului român, comisarul pentru piață internă, Thierry Breton,

a precizat că statele membre dețin responsabilitatea principală pentru sănătatea publică pe teritoriile lor, inclusiv pentru campaniile de sensibilizare cu privire la măștile faciale, care pot primi finanțare în cadrul Programului UE în domeniul sănătății și al altor inițiative.

 

“Statele membre au, de asemenea, competența de a reglementa utilizarea adecvată a măștilor de protecție. Documentele de orientare ale Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor pentru măștile faciale constituie referințe științifice solide cu privire la protecția oferită de diferitele tipuri de măști.

Producătorii trebuie să furnizeze instrucțiuni și alte informații relevante, inclusiv gradul de protecție pe care îl poate asigura masca facială. Informațiile trebuie să fie clare, ușor de înțeles, inteligibile și lizibile”, a mai punctat oficialul european.

 

De asemenea, Thierry Breton a spus că responsabilitatea pentru supravegherea pieței este încredințată statelor membre, inclusiv României.

 

„Rețeaua Uniunii pentru conformitatea produselor va juca un rol activ în intensificarea supravegherii pieței. Sistemul de alertă rapidă Safety Gate a înregistrat, în 2020, peste 200 de alerte din 20 de țări, în principal cu privire la măști defecte. Mai mult, Comisia oferă sprijin financiar pentru proiecte comune și contribuie la coordonarea supravegherii pieței”, se mai arată în răspunsul comisarului Thierry Breton.

 

În context, el a dat asigurări că statele membre și  Comisia Europeană aplică în permanență o gamă largă de măsuri pentru a se asigura că, în întreaga UE, sunt vândute numai măști de protecție sigure și conforme.

 

Thierry Breton a mai spus că diferitelor categorii de măști de protecție li se aplică cerințe armonizate la nivelul UE, adăugând faptul că, în ceea ce privește măștile de protecție, precum și cele chirurgicale, au fost deja elaborate standarde europene armonizate, care sunt utilizate în prezent pe scară largă. În ceea ce privește protecția facială în comunitate, în urma unei solicitări urgente din partea Comisiei, au fost elaborate, de asemenea, specificații tehnice, a mai menționat comisarul pentru piață internă. Totodată, acesta a conchis că sunt în curs discuții în vederea detalierii, în continuare, a acestor specificații, inclusiv în ceea ce privește soluții posibile pentru măști transparente.

 

 

 

Biroul de Presă al Europarlamentarului Maria Grapini

Facebook
WhatsApp
Email
Printează