COMUNICAT DE PRESĂ 02 Martie 2022

Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, intervenție fermă, în PE, pe tema situației din Ucraina: „UE a trecut cu bine examenul unității, însă examenul diplomației a fost picat!”

 

Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, membru în Grupul S&D, a avut, în Parlamentului European, o intervenție tranșantă privind situația din Ucraina.

“Foarte scurt, voi spune câteva lucruri care mi se par că nu au fost suficient subliniate  Sigur, avem o rezoluție, avem o declarație politică, este bine să treacă cu o majoritate largă, este un semnal important, însă eu vin dintr-o țară în care vin deja refugiați, în zona în care locuiesc au sosit ucraineni care nu au suficiente locuri de cazare. Cred că era important ca, pe primul loc, să punem măsuri imediate, ce facem noi, solidar, UE, pentru a ajuta cetățenii care părăsesc Ucraina”, a punctat eurodeputul Grapini care, în context, a menționat că din Ucraina pleacă, în special, cetățenii care au posibilități materiale, cei săraci rămânând, din păcate, la fața locului.

Potrivit Mariei Grapini, la nivelul UE, trebuie găsite soluții adecvate și pentru ucrainenii care rămân în țară.

Deși, în privința unității, UE a trecut cu bine examenul, a mai spus europarlamentarul umanist, examenul diplomației a fost picat.

„Noi, PE, dăm o declarație politică însă Comisia Europeană și Consiliul European trebuie să abordeze altfel negocierea pentru că un animal rănit sfâșie. De altfel, Putin a declarat zilele trecute că nu-l interesează sancțiunile, nu-l deranjează, și că este decis să continue lupta. Eu cred că, la nivel diplomatic, trebuie să facem mult mai mult, mai ales că nu am rezolvat – și asta a fost o greșeală foarte mare din partea UE – independența energetică față de Rusia”, a mai precizat, în intervenția sa, Maria Grapini.

De asemenea, eurodeputatul Grapini a opinat că, pe lângă rezoluția adoptată de PE în privința Ucrainei, trebuie făcute presiuni la adresa Comisiei Europene și Consiliului European pentru a găsi, cât mai rapid, în contextul în care cetățenii ucraineni mor în fiecare zi.

„Infrastructura ucraineană este depășită, stau câte trei-patru zile copii și femei din cauza lipsei capacității administrative la nivelul autoritățile ucrainene de a le verifica documentele. Noi, partea română, îi primi repede, însă avem o problemă cu posibilitatea de ajutor. De aceea, cred că, în rezoluție, nu se văd măsuri concrete de sprijin imediat. În privința măsurilor pe termen lung, ce va face Rusia cu despăgubirile de război, este cale lungă până acolo. Noi trebuie să oprim, cât mai rapid, moartea cetățenilor și să-i ajutăm pe cei care pleacă cu copii în brațe și stau zile întregi la frontieră”, a conchis eurodeputatul român.

 

 

 

 

Biroul de Presă al Europarlamentarului Maria Grapini

COMUNICAT DE PRESĂ 02 Martie 2022

Facebook
WhatsApp
Email
Printează