COMUNICAT DE PRESĂ

Comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, răspunde întrebărilor Mariei Grapini privind combaterea sărăciei în rândul copiilor

Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, a adresat Comisiei Europene o întrebare cu solicitare de răspuns scris, pe tema combaterii sărăciei în rândul copiilor.

Potrivit europarlamentarului român, contribuția UE la eforturile statelor membre de a reduce sărăcia în rândul copiilor este, conform Curții de Conturi, aproape imposibil de evaluat.

Concret, Maria Grapini susține, în solicitarea adresată Comisiei Europene, că relevanța și forța instrumentelor UE examinate sunt limitate deoarece acestea nu au caracter juridic obligatoriu, iar instrumentele mai puternice, cum ar fi semestrul european sau sprijinul disponibil prin fondurile UE, abordează rareori, în mod specific, sărăcia în rândul copiilor.

Prin urmare, a adăugat europarlamentarul Grapini, este dificil să se evalueze dacă acțiunile UE contribuie, în mod eficace, la eforturile de combatere a acestui fenomen important.

În contextul în care, în UE, lupta împotriva sărăciei în rândul copiilor se află în mâinile fiecărui stat membru, a punctat Maria Grapini, rolul Comisiei Europene este acela de a completa și de a sprijini acțiunile naționale de combatere a sărăciei în rândul copiilor prin instrumente atât juridice, cât și financiare.

Astfel,  cele două întrebări adresate oficialilor Comisiei Europene, de europarlamentarul umanist, au vizat acest aspect extrem de delicat:

Are de gând Comisia să includă în planul său de acțiune pentru Pilonul european al drepturilor sociale acțiuni și obiective privind combaterea sărăciei în rândul copiilor? Are în vedere Comisia să direcționeze și să monitorizeze investițiile legate de combaterea sărăciei în rândul copiilor, în perioada de programare 2021-2027?

În numele Comisiei Europene, a răspuns comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit. Acesta a punctat că Comisia salută Raportul special al Curții de Conturi Europene privind combaterea sărăciei în rândul copiilor. Raportul recunoaște, a completat comisarul Schmit, valoarea adăugată a intervențiilor de politică ale UE, cum ar fi Recomandarea privind investiția în copii, din 2013, Pilonul european al drepturilor sociale și recomandările specifice fiecărei țări din cadrul procesului semestrului european.

Potrivit comisarului european, necesitatea unor progrese suplimentare pentru a combate sărăcia în rândul copiilor, pe teritoriul UE, rămâne o prioritate pe agenda Comisiei, îndeosebi în contextul actual al epidemiei de COVID-19.  Mai mult, acest lucru este reflectat de orientările politice ale președintei Comisiei și de programul de lucru al Comisiei, pentru 2021, care anunță adoptarea Planului de acțiune pentru punerea în aplicare a Pilonului european al drepturilor sociale și a garanției europene pentru copii. Nicolas Schmit mai precizează că, în 2021, Comisia va prezenta o propunere privind garanția europeană pentru copii, care urmărește să garanteze că fiecare copil care are nevoie de aceasta are acces la servicii de bază, cum ar fi asistența medicală și educația.

“Pentru a sprijini direcționarea investițiilor către măsurile de combatere a sărăciei în rândul copiilor, în următoarea perioadă de programare, propunerea Comisiei privind Fondul social european Plus (FSE+) include o cerință privind concentrarea tematică, potrivit căreia toate statele membre ar trebui să aloce minimum 5 % din resursele lor provenind din FSE+ cu gestiune partajată pentru a combate sărăcia în rândul copiilor. Propunerea este, în prezent, în curs de negociere între colegiuitori. Finanțarea prin intermediul Mecanismului de redresare și reziliență ar putea sprijini, de asemenea, reformele sistemice și investițiile necesare și care pot contribui, de asemenea, la combaterea sărăciei în rândul copiilor”, se mai arată în răspunsul adresat europaramentarului Grapini de către comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit.

Biroul de Presă al Europarlamentarului Maria Grapini