COMUNICAT DE PRESĂ

Europarlamentarul Maria Grapini, scrisoare deschisă, adresată Ursulei Van der Leyen, privind strategia UE de vaccinare împotriva COVID-19

 

Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, a precizat că, în 19 ianuarie, în plenul PE, a avut loc o dezbatere privind strategia UE  legată de vaccinarea împotriva COVID-19. În cadrul discuțiilor, a spus Maria Grapini, majoritatea eurodeputaților, indiferent de grupul politic și țara de origine, au ridicat mai multe probleme. Printre acestea, pot fi enumerate următoarele:

        1.Lipsa de transparență privind contractele încheiate cu producătorii în sensul în care nu se pot vedea în contracte prețurile și multe alte clauze.

       2.Statele membre ar trebui să cunoască și să informeze cetățenii privind numărul de doze pe care le va primi fiecare țară în parte.

  1. Cine este responsabil de reacțiile adverse ale vaccinului: statul sau producătorul?
  2. Dacă s-au contractat 3,2 miliarde de doze, de ce nu sunt acoperite cererile statelor membre și, dacă sunt autorizate două vacinuri din cele șase contractate, cum se vor distribui cele două vaccinuri și, nu în ultimul rând, care este diferența dintre ele?
  3. De ce s-a admis Germaniei să aibă contracte bilaterale cu firmele producătoare de vaccin dacă decizia a fost de achiziții unitare de către Comisia Europeană și abia apoi să se distribuie statelor membre?
  4. În cadrul dezbaterilor, nu s-a contestat nevoia de vaccinare dar s-a cerut concomitent și o strategie de tratament având în vedere că mulți oameni continuă să se îmbolnăvească zilnic.
  5. S-a respins ideea unui pașaport de vaccinare pentru a putea circula având în vedere că nu există încă un vaccin alocat în cantitatea necesară fiecărui stat, că sunt cetățeni care nu se pot vaccina din cauza altor boli și că încă nu s-a răspuns dacă, după vacinare, cetățenii se mai pot infecta.

În acest context, a adăugat europarlamentarul Grapini, pentru că în Plenară, Comisarul pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, Stella Kyriakides, nu a răspuns la multe dintre întrebări, am transmis o scrisoare doamnei președinte Ursula von der Leyen, pe care o atașez, în care solicit un răspuns scris la întrebările mele.

Nu în ultimul rând, europarlamentarul umanist consideră că Guvernul României ar trebui să clarifice toate aceste probleme și să informeze populația în privința datelor referitoare la campania de vaccinare și tratament!

Biroul de Presă al Europarlamentarului Maria Grapini

Facebook
WhatsApp
Email
Printează