COMUNICAT DE PRESĂ

Membru al Boardului Forumului European pentru Manufactura, europarlamentarul PPU(s-l) Maria Grapini participă la Conferința „ Mecanismul de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon”!

 

 

În calitate de membru al Boardului Forumului European pentru Manufactura, europarlamentarul PPU(s-l) Maria Grapini participă la Conferința „ Mecanismul de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon” pentru a dezbate o strategie la nivel european în ceea ce privește schimbările climatice.

Evenimentul va avea loc astăzi și vor participa europarlamentari din diferite comisii de specialitate din Parlamentul European, dar și reprezentanți ai Comisiei Europene.

 

„Este important să avem o strategie la nivel european în ceea ce privește schimbările climatice deoarece acestea reprezintă un factor care contribuie la competitivitate și la justiția socială și are un potențial major în dezvoltarea industrială, crearea de locuri de muncă și inovare.

Din păcate, dispozițiile existente privind relocarea emisiilor de dioxid de carbon, nu au oferit stimulente eficace pentru decarbonizarea necesară a anumitor sectoare, în special în industrie, ceea ce îngreunează procesul de trecere la energie curată. Consider că este necesară o perioadă de tranziție pentru industrie pentru a putea trece la metode alternative. Totodată, consider că asigurarea unei tarifări eficiente și semnificative a carbonului, în cadrul unui mediu de reglementare mai larg, poate servi drept stimulent economic pentru a elabora metode de producție cu o amprentă a gazelor cu efect de seră mai mică și poate impulsiona investițiile în inovare și în noile tehnologii, asigurând decarbonizarea și circularitatea economiei UE.

Din punctul meu de vedere, mecanismul ar trebui conceput exclusiv pentru a promova obiectivele climatice și nu ar trebui utilizat în mod abuziv ca instrument de întărire a protecționismului, a discriminării nejustificate sau a restricțiilor. Acesta ar trebui să susțină obiectivele ecologice ale UE, în special pentru a combate mai bine emisiile de gaze cu efect de seră încorporate în industria UE și în comerțul internațional, fiind, în același timp, nediscriminatoriu și urmărind să creeze condiții de concurență echitabile la nivel mondial”, a declarat europarlamentarul umanist, Maria Grapini.

 

 

Cetățenii europeni așteaptă ca Uniunea Europeană să acționeze cu mai multă determinare și să aibă ambiții mai mari în domeniul climei. Și să pună capăt „naivității” sau cinismului cu care-și desfășoară politica comercială, ignorând adesea costurile sociale, de mediu și industriale ale acordurilor pe care le semnează.

 

Mecanismul de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon este o mare oportunitate pentru a reconcilia obiectivele climatice, industria, ocuparea forței de muncă, reziliența, suveranitatea și relocarea. Astfel, el constituie un test politic și democratic major pentru Uniune în contextul implementării Strategiei de reindustrializare a UE.

Biroul de Presă al Europarlamentarului Maria Grapini

Facebook
WhatsApp
Email
Printează