COMUNICAT DE PRESĂ 17 Iunie 2022

Demersurile eurodeputatului Maria Grapini au dat rezultate. Curtea de Justiție a UE a decis că Austria a tăiat ilegal alocațiile pentru copiii românilor care lucrează în această țară!

 

Luările de poziții și demersurile ferme, din ultimii ani, ale europarlamentarului umanist, Maria Grapini, membru în Grupul S&D, în privința scandalul declanșat de Austria, care a decis, unilateral, la începutul anului 2019, diminuarea alocațiilor pentru toți copiii care nu sunt austrieci, sfidând toate reglementările europene, au dat rezultate.

Concret, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis, joi, după trei ani și jumătate de tensiuni pe marginea subiectului că Austria a tăiat ilegal alocațiile pentru copiii românilor care lucrează în această țară, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe. Decizia CJUE vine după ce, în 2019, Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement împotriva Austriei pentru controversata lege privind ajustarea alocațiilor acordate copiilor lucrătorilor străini care nu trăiesc împreună cu părinţii lor pe teritoriul austriac.

Menționăm că, imediat după decizia abuzivă și arbitrară a Austriei, mai precis pe 7 ianuarie 2019, europarlamentarul umanist, Maria Grapini, a luat decizia fermă să scrie Comisiei Europene și să solicite o luare de poziție imediată și tranșantă, în privința deciziei Austriei privitoare la ajustarea alocațiilor pentru copiii celor care nu sunt austrieci, dar lucrează acolo. Evident, Maria Grapini a inițiat demersul în primul rând pentru apărarea drepturilor românilor care-și duc viața în țara condusă, pe atunci, de cancelarul Sebastian Kurz, dar nu numai. Umanista a avut numeroase declarații prin care acuza direct Austria de încălcarea Tratatului European, fiind o voce oficială relativ singulară a României.

Mai mult, eurodeputatul Grapini, care a transmis, în cursul mai multor ani, mai multe scrisori, pe marginea acestui delicat subiect, Comisiei Europene, a avut un rol important în decizia Comisiei Europene de a declanșa, în anul 2020, o procedură de trimitere în justiţie împotriva Austriei pentru regulile sale de ajustare a alocaţiei pentru copiii lucrătorilor străini în funcţie de nivelul de trai din ţara unde trăieşte copilul.

“Apartenența la UE obligă toate statele să asigure un trai echitabil și nediscriminatoriu pentru toți cetățenii europeni.

Începând cu 1 ianuarie, statul austriac a ajustat nivelul alocațiilor pentru costul vieții din statul membru în care copiii își au reședința, ceea ce va afecta copiii din mai multe state membre.

Cetățenii UE plătesc impozite și contribuții la sistemele naționale de protecție, în același mod ca resortisanții naționali. Aceasta înseamnă că, din punct de vedere legal, au dreptul la aceleași prestații.

Cum se poate ca un stat membru să încalce drepturile lucrătorilor de a beneficia de ajutoarele sociale ale țării de reședință, în aceleași condiții ca cetățenii acesteia și ce are de gând să facă Comisia, pentru a interzice discriminarea cetățenilor din alte state membre care lucrează în Austria și care plătesc aceleași taxe ca și autohtonii ?”, a precizat europarlamentarul Grapini în scrisoarea trimisă, în ianuarie 2019, pe marginea acestui subiect, Comisiei Europene.

La presiunile europarlamentarului Grapini, Comisia Europeană a reacționat prin comisarul european, Marianne Thyssen, responsabil pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă.

“Așa cum a menționat Comisia în răspunsul său, la întrebarea cu solicitarea de răspuns, în temeiul regulamentelor UE, privind coordonarea pe securitate socială, lucrătorii mobili care contribuie la sistem în statul membru, încadrați în muncă în același mod ca și lucrătorii locali, au dreptul la aceleași prestații, indiferent de locul de reședință al copiilor.

Aceasta este o expresie a  principiului egalității de tratament, care este un element esențial al pieței unice.

Comisia a analizat legislația austriacă referitoare la indexarea prestațiilor reducerilor fiscale familiale pentru copiii care locuiesc în străinătate, care se aplică din ianuarie 2019.

Întrucât analiza sa a confirmat că această legislație nu este conformă cu regulamentele privind coordonarea sistemelor de securitate socială, Comisia a decis să trimită Austriei o scrisoare de punere în întârziere, inițiind în mod oficial, o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, împotriva căreia Austria are la dispoziție două luni pentru a răspunde”, se arată în răspunsul comisarului european.

Demersurile Mariei Grapini pe această temă stringentă, s-au dus în Parlamentul European, prin luări de cuvânt repetate, scrisori oficiale și interpelări.

De altfel, europarlamentarul român a scris, din nou, Comisiei Europene, solicitând o poziție oficială europeană fermă în cazul unui stat care face front separat legislației comunitare unitare.

De altfel, Maria Grapini a fost cea care a propus, în noiembrie 2019, Comisiei să se adreseze Curții de Justiție a Uniunii Europene.

“Ca urmare a sesizării mele cu privire la faptul că statul austriac va diminua alocațiile pentru copiii care trăiesc în țara de origine, dar ai căror părinți sunt rezidenți în Austria, Comisia a somat acest stat membru și a declanșat procedura de infringement împotriva Austriei.

Mai mult decât atât, Comisia a trecut, în data de 25 iulie 2019, la a doua etapă a procedurii de constatare a neîndeplinirii obligațiilor trimițând Austriei un aviz motivat.

Cum va proceda Comisia în această situație, având în vedere că, în continuare, legislația austriacă privind alocațiile contravine normelor europene?

Va lua Comisia decizia de a da în judecată Austria la Curtea de Justiție a UE pentru nerespectarea normelor europene?”, scria, pe atunci, europarlamentarul român.

În replică, Comisia Europeană a informat-o pe Maria Grapini că a trimis un aviz motivat guvernului austriac, chiar atunci, în luna iulie a anului 2019.

Și iată cum, după demersuri insistente, eurodeputatul Grapini a avut un rol crucial în adoptarea acestei importante decizii a Curții de Justiție a UE.

Potrivit MAE, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a pronunţat joi, 16 iunie 2022, hotărârea sa în cauza C-328/20, Comisia Europeană (Comisia) împotriva Austriei, acţiune în constatarea neîndeplinirii de către statul membru menţionat a unor obligaţii prevăzute de Regulamentul nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială, precum şi de Regulamentul nr. 492/2011 privind libera circulaţie a lucrătorilor în cadrul Uniunii.

CJUE, a constatat, în esenţă, că prin instituirea unui mecanism de ajustare a alocaţiilor familiale şi a creditului fiscal pentru copilul aflat în întreţinere, aplicabil în cazul lucrătorilor ai căror copii au reşedinţa permanentă în alt stat membru UE, Austria a încălcat obligaţii care îi revin în temeiul Regulamentului nr. 883/2004 şi al Regulamentului nr. 492/2011.

 

Biroul de Presă al Europarlamentarului Maria Grapini

COMUNICAT DE PRESĂ 17 Iunie 2022

Facebook
WhatsApp
Email
Printează