COMUNICAT DE PRESĂ

Eurodeputatul Maria Grapini a cerut clarificări Comisiei Europene pe tema certificatului de vaccinare. Comisarul pentru Justiție, Didier Reynders, răspunde!

 

Europarlamentarul PPU (s-l), Maria Grapini, împreună cu zece colegi din PE, din mai multe grupuri politice, a adresat Comisiei Europene o întrebare cu solicitare de răspuns scris pe tema controversatei propuneri privind certificatul de vaccinare al UE.

 

Potrivit eurodeputaților semnatari, propunerea Comisiei privind introducerea unui certificat de vaccinare prevede o abordare comună față de reducerea restricțiilor de deplasare și reorganizarea turismului în UE.

 

În context, aceștia au adresat, punctual, următoarea întrebare Comisiei Europene:

 

Cum va asigura Comisia tratamentul egal al persoanelor cu reședința în UE care au fost vaccinate și al celor care nu au fost încă vaccinate, cel puțin până când vaccinul va deveni liber disponibil tuturor?

 

În răspunsul său, comisarul european pentru Justitie, Didier Reynders, a precizat că pentru a permite exercitarea liberei circulații în UE și pentru a se asigura că persoanele care nu sunt vaccinate nu vor face obiectul unor discriminări, propunerea Comisiei acoperă trei tipuri diferite de certificate privind COVID-19: o adeverință de vaccinare, o adeverință de testare și o adeverință de vindecare.

 

Astfel, un număr cât mai mare cu putință de persoane ar trebui să poată obține un certificat digital verde înainte de a călători în UE, a mai spus Reynders care a adăugat că, în plus, Comisia a afirmat în mod clar că deținerea unui certificat digital verde, în special a unei adeverințe de vaccinare, nu ar trebui să fie o condiție prealabilă pentru exercitarea liberei circulații.

 

„Persoanele care nu sunt vaccinate, de exemplu din motive medicale, deoarece nu fac parte din grupul-țintă pentru care vaccinul este recomandat în prezent, cum ar fi copiii, sau deoarece nu au avut încă posibilitatea sau nu doresc să fie vaccinate, trebuie să își poată exercita în continuare dreptul fundamental la liberă circulație, dacă este necesar, sub rezerva unor limitări, cum ar fi testarea obligatorie și carantina/autoizolarea”, a mai precizat, în răspunsul său, comisarul european pentru Justiție.

 

 

 

 

Biroul de Presă al Europarlamentarului Maria Grapini

Facebook
WhatsApp
Email
Printează