COMUNICAT DE PRESĂ 01 Iulie 2022

Eurodeputatul Maria Grapini a organizat o întâlnire între mamele copiilor cu sindromul Down și reprezentanții ministerelor de resort: „Acești copii minunați trebuie să aibă o șansă la o viață normală!

Susținătoare ferventă a drepturilor copiilor cu sindromul Down, europarlamentarul Maria Grapini, membră în Grupul S&D, a avut ieri la sediul Autorității Naționale a Drepturilor Copilului și Adopție, o întâlnire cu reprezentanți ai părinților care au copii cu sindrom Down, la care au fost prezenți și reprezentanți din ministerele de resort.

Concret, întâlnirea organizată de europarlamentarul umanist, între Ministerele Educației, Sănătății și al Familiei și Tineretului, reprezentate la nivel de secretari de stat de domnul Vișean Cătălin, doamna Bolchiș Antoneta-Georgina și doamna Doina Pârcălab, da și doamna Director din cadrul Ministerului Educației, Liana Mitran, cu reprezentantele mamelor cu copii cu sindrom Down din Cluj, Galați și București, a fost extrem de constructivă, argumentele și soluțiile aferente primând.

Au fost abordate teme de interes, precum lipsa personalului de specialitate – psihoterapeuți, profesori de sprijin, consilieri, dar s-a tras și un semnal de alarmă în privința aplicării eronate a legislației în vigoare referitoare la persoanele cu dizabilități, dar și a absenței unor legi utile care în UE se aplică, de exemplu, cea privind cardul de dizabilitate.

Mamele copiilor cu sindrom Down au arătat, în context, cu ce probleme se confruntă, de la birocrația excesivă în întocmirea dosarelor pentru înscrierea la școală, până la problema lipsei facilitatorilor care trebuie să însoțească copiii la școala de masă.

Un alt lucru semnalat a fost problema criteriilor de încadrare pentru obținerea certificatului de dizabilitate după 18 ani, dar și insuficiența orelor decontate pentru terapie (10 ședințe, la șase luni).

“Am fost plăcut surprinsă de disponibilitatea reprezentanților celor trei ministere pentru a rezolva problemele ridicate de mamele prezente la întâlnire! Cred că este nevoie de sprijin pentru persoanele cu sindrom Down și pentru familiile lor! Ca atare, voi continua să mă implic pentru  îmbunătățirea situației pentru că eu cred că acești copii minunați trebuie să aibă o șansă la o viață  normală, cu accesibilitate și incluziune și pentru persoanele cu dizabilități!”, a punctat eurodeputatul Grapini, la finalul întâlnirii.

 

 

Biroul de Presă al Europarlamentarului Maria Grapini

COMUNICAT DE PRESĂ 01 Iulie 2022

Facebook
WhatsApp
Email
Printează