COMUNICAT DE PRESA 08 iunie 2023

Eurodeputatul Maria Grapini, în delegația PE, la Washington: Am cerut în cadrul discuțiilor și voi solicita și în scris congresmenilor cu care m-am întâlnit ridicarea vizelor pentru români!
Grupul de lucru S&D Digital Europe și Delegația grupului de lucru pentru piața internă și protecția consumatorilor s-a desfășurat la Washington DC, în perioada 5-7 iunie.
Această misiune, la care a participat și europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, în calitatea sa de vicepreședintă a Comisiei pentru piață internă și protecția consumatorului (IMCO), a avut ca scop un schimb direct între membrii S&D ai Parlamentului European și interlocutorii americani, cu privire la actele legislative la care lucrează în domeniul digital, al pieței interne și al politicii de protecție a consumatorilor. O astfel de misiune le-a permis europarlamentarilor S&D să explice legislația europeană omologilor lor americani, precum și autorităților de reglementare, și să încurajeze adoptarea în Statele Unite de politici ambițioase, care să oglindească și să consolideze realizările progresive din Europa.
Delegația, din care a făcut parte și eurodeputatul Grapini, a avut, în decursul acestei misiuni, întâlniri cu secretarul adjunct al Departamentului Comerț, Neema Giuliani, cu senatori și membri ai Camerei Reprezentanților din SUA (senatorii Elizabeth Warren și John Hickenlooper, respectiv Lori Trahan- Camera Reprezentanților), cu vicepreședintele Centrului de Studii Strategice și Internaționale (CSIS), James Lewis, cu asistentul adjunct al președintelui pentru politică economică, director adjunct și consilier pentru comunicații strategice, Consiliul Economic Național, Casa Albă, Bharat Ramamurti, cu asistentul special al președintelui pentru politică economică, Consiliul Economic Național, Casa Albă, Elizabeth Kelly și cu Ylli Bajraktari, CEO al Proiectului Special de Studii Competitive.
Tema principală a misiunii a fost legată de TTC (Consiliul pentru Comerț și Tehnologie UE-SUA, care a fost lansat de președintele von der Leyen și de președintele Biden, la 15 iunie 2021). Acesta servește drept forum pentru UE și SUA, pentru a coordona abordările cu privire la problemele cheie, globale, comerciale, economice și tehnologice, și pentru a aprofunda relaţiile comerciale şi economice dintre cele două părți.
“Reprezint România în Delegația Parlamentului European și mă mândresc cu asta. Sunt vicepreședinta Comisiei pentru Piață Internă și Protecția Consumatorilor (IMCO) și, în această delegație, am putut să am un dialog cu senatori, cu congresmeni, cu Departamentul de Comerț, Departamentul de Stat, în care, evident, am ridicat probleme legate de cooperarea dintre UE și SUA, de nevoia de a avea o standardizare și, implicit, un acord comercial care să asigure o competiție corectă în piață. Mai mult, acest acord trebuie să fie pliat pe protecția consumatorilor.
De asemenea, am vorbit de țara mea, de România, și am cerut (și, de altfel, voi solicita și în scris senatorilor și congresmenilor cu care m-am întâlnit) ridicarea vizelor pentru români, pentru că România este membru al UE și, în Tratat, există o specificare clară privind reciprocitatea vizelor. Și cum celelalte state nu au nevoie de viză pentru a intra în SUA, exceptând România și Bulgaria, am cerut respectarea Tratatului, așa cum am solicitat și Comisiei Europene să aplice reciprocitatea. Au fost întâlniri foarte utile, au fost foarte deschiși dar, evident, presați și ei de viitoarele alegeri. Eu sunt alături de România oriunde m-aș afla”, a punctat, la finalul acestei misiuni la Washington, eurodeputatul Grapini.

Biroul de Presă al Europarlamentarului Maria Grapini

COMUNICAT DE PRESA 08 iunie 2023

Facebook
WhatsApp
Email
Printează