COMUNICAT DE PRESA  27 martie 2024

Eurodeputatul Maria Grapini, mesaj de Ziua Unirii Basarabiei cu România
Miercuri, 27 martie, se împlinesc 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România, eveniment ce a reprezentat un moment esenţial pentru anul istoric 1918, care a culminat cu Marea Unire a tuturor românilor de la 1 decembrie.
De altfel, în urmă cu șapte ani, Parlamentul României a adoptat instituirea zilei de 27 martie, Ziua Unirii Basarabiei cu România, ca zi de sărbătoare națională.
Cu această ocazie, eurodeputatul Maria Grapini, membră a delegației PE pentru Republica Moldova, a transmis următorul mesaj:
„Pe 27 martie 1918, România a fost întregită cu teritoriul Basarabiei. Iată, acum, în 27 martie, sărbătorim Ziua Unirii Basarabiei cu România și, din păcate, Basarabia nu mai este alături de România, istoria consemnând acest lucru. Dar pământul românesc, românii din Basarabia, sunt totdeauna în sufletul românilor de dincoace de Prut.
Totdeauna am considerat Basarabia ca fiind a României chiar dacă istoria a făcut ca, la 28 iunie 1940 – după actul de unire cu Regatul Romaniei, din 27 martie 1918 – România să cedeze Basarabia Rusiei.
Realizarea națiunii române de pe ambele maluri ale Prutului, la 27 martie 1918, a fost cu atât mai meritorie și trebuie să reprezinte, pentru viitor, un model de urmat.
Îmi doresc întregirea României cu teritoriile pierdute de-a lungul istoriei și nu cred că pot fi condamnată pentru asta! Cred ca actuala Republică Moldova trebuie să urmeze drumul european, dar îmi doresc unirea cu Patria Mamă.
Multi români din Basarabia își doresc acest lucru dar, până cand istoria va fi favorabilă, cred că trebuie să fim uniți, să ne sprijinim reciproc!
Cu ocazia acestei zile de sărbătoare națională, urez tuturor basarabenilor, românilor din Basarabia, „La mulți ani!”, sănătate și, sigur, m-aș bucura să fim din nou împreună!”.
Biroul de presă

Biroul de Presă al Europarlamentarului Maria Grapini

COMUNICAT DE PRESA  27 martie 2024

Facebook
WhatsApp
Email
Printează