Europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, membru în grupul S&D, a transmis, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor, un mesaj emoționant milioanelor de români din afara și interiorul granițelor țării:
“Sărbătorită în fiecare an, la 24 ianuarie, Unirea Principatelor Române, înfăptuită în 1859, a stat la baza Marii Uniri din 1 decembrie 1918!
În contextul general actual, este nevoie să ne consacrăm spiritului românesc, să ne unim în jurul valorilor, să acceptam o scară corectă a valorilor în societate și să ne iubim țara.
Mai mult, dacă simțim cu adevărat românește, trebuie să acționăm în această manieră, să protejăm imaginea țării, să apărăm bogațiile ei și să promovăm valorile României, fie că vorbim de valori culturale, de valori umane sau de valori materiale. Să nu uităm niciodată că țări sunt multe, însă Patria este una!
Alexandru Ioan Cuza a fost un unionist convins, unii politicieni ai vremii nu-i urmează întotdeauna exemplul, noi însă, da! Știu că mulți dintre dumneavoastră înțelegeți importanța consensului civic, știți cât bine face țării o imagine unitară, de pace socială, de înțelegere, dar mai ales de muncă în folosul neamului de care aparții.
La 24 ianuarie, nu trebuie să ne amintim doar de faptul că sărbătorim unirea Moldovei cu Muntenia, ci și de tot ce a înfăptuit și realizat pentru România Alexandru Ioan Cuza, lucruri care sunt importante și în ziua de astăzi și care ar trebui să fie în atenția celor care conduc astăzi România. Sigur, mulți își amintesc de reforma agrară, legea agrară din 1864, când 400.000 de familii de țărani au primit pământ. Prin această decizie, Alexandru Ioan Cuza a desființat, practic, orice formă de feudalism. A făcut, de asemenea, o reformă administrativă, a unit satele, grupându-le în comune, apoi a înființat județele. De la reforma administrativă a lui Alexandru Ioan Cuza, a apărut denumirea de ”județ”. Să nu uităm nici de reforma electorală, prima reforma electorală în urma căreia cetățenii puteau vota.
Extrem de importantă a fost reforma în Justiție. S-au înființat tribunale județene, curțile de apel, curțile de jurați și Curtea de Casație. S-au adoptat codurile penal, civil și comercial, în 1865. Dar ce vreau să amintesc astăzi, într-o zi emoționantă pentru toți românii și în care nu trebuie să fugim de acest cuvânt – ”patriotism”, este că, în această zi, trebuie să vibreze în noi dragostea de țară, patriotismul și mândria că suntem români. Vreau să amintesc și faptul că Alexandru Ioan Cuza a pus un mare accent și pe Educație. A dat, în acest sens, o lege care sancționa părinții ai căror copii nu frecventau școlile, dar nu trebuie uitat nici că a introdus educația gratuită, indiferent de situația socială a copiilor, indiferent din ce familii proveneau aceștia. Iată că, de la Alexandru Ioan Cuza, educația era considerată pilonul important al unei societăți care vrea să se dezvolte, să progreseze. Alexandru Ioan Cuza a făcut multe lucruri curajoase și demne. Poate că acest curaj cu care a adoptat aceste măsuri i-au atras și ura unora… dar trebuie, înainte de toate, să ne amintim de patriotismul și demnitatea cu care a acționat acest mare domnitor al României, înfăptuită prin unirea Moldovei cu Muntenia, la 24 ianuarie 1859.
Lupta pentru dreptate a fost o caracteristică a acestui neam, sacrificiul pentru UNITATE a fost, deseori, suprem. Să nu ne dezamăgim înaintaşii!
La mulți ani, România, la mulți ani, dragi români și să nu uităm că am avut mari domnitori, oameni patrioți, care au realizat România de astăzi. Între ei, Alexandru Ioan Cuza, este o personalitate ce nu trebuie uitată niciodată!