COMUNICAT DE PRESA 04 iunie 2023

Eurodeputatul Maria Grapini, mesaj la 103 ani de la semnarea Tratatului de la Trianon: Responsabilitatea celor care au condus si vor conduce România este să lupte pentru unitatea românilor, suveranitatea și independența statului roman!
Europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, membru în grupul S&D, a transmis un mesaj cu ocazia împlinirii a 103 ani de la semnarea Tratatului de la Trianon.
“Astăzi, când se împlinesc 103 ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, aș vrea să nu se uite niciodată semnificația acestui Tratat și să se predea generațiilor tinere, în școli și facultăți, ore și cursuri despre importanța tratatului. Din păcate, istoria se uită prea ușor și cred că responsabilitatea celor care, de-a lungul vremii, au condus si vor conduce România este să lupte pentru unitatea românilor, suveranitatea și independența statului român.
Trebuie să fim recunoscători tuturor celor care, prin eroism, jertfă, abilitate politico-diplomatică și demnitate românească au făcut posibil acest moment istoric esențial pentru devenirea Națiunii Române reîntregite!
Urez “La mulți ani, României!” și tuturor românilor din țară și de pe alte meleaguri!”, a precizat eurodeputatul Grapini.
De menționat că Tratatul de la Trianon a făcut parte din seria tratatelor încheiate la finalul Primului Război Mondial, celelalte fiind tratatele de pace încheiate de Puterile Aliate cu Germania (la Versailles, în 28 iunie 1919), Austria (la Saint Germain en Laye, în 10 septembrie 1919), Bulgaria (la Neuilly, în 27 noiembrie 1919) și cu Turcia (la Sèvres, semnat la 4 iunie 1920 și repudiat apoi, fiind înlocuit cu tratatul de la Lausanne).
Tratatul de la Trianon (semnat la 4 iunie 1920) stabilește granițele după Primul Război Mondial. Acesta reprezintă o pagină esențială a istoriei națiunii române, care a îmbrăcat forma unui tratat de pace încheiat de 16 Puteri Aliate și Asociate, între care și România, cu Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins în Primul Război Mondial. Prin conținutul acestui tratat de pace Marile Puteri recunoșteau Unirea Transilvaniei (și a părții răsăritene a Banatului) cu România, respectiv voința românilor exprimată la 1 Decembrie 1918 și respectiv Rezoluțiunea Adunării Naționale de la Alba Iulia.
Tratatul de la Trianon a consacrat realizarea dreptului la autodeterminare al națiunilor din Dualitatea Austro-Ungară, potrivit principiului consacrat internațional de Președintele Statelor Unite ale Americii, Woodrow Wilson. A fost cazul românilor majoritari din Transilvania, dar și altor națiuni, precum cehoslovacii, sârbii, croații și slovenii, ceea ce a permis apariția și recunoașterea unor state noi, independente.
Pentru România, Tratatul de pace menționat a însemnat nu doar recunoașterea politică și juridică internațională a Unirii Transilvaniei cu Patria Mamă, ci și confirmarea drepturilor politice și civile ale românilor care constituiau populația majoritară în acest teritoriu, drepturi de care românii nu beneficiaseră anterior în Imperiul Austro-Ungar.
De asemenea, Parlamentul României a adoptat pe data de 13 mai 2020 un proiect de lege al PSD care prevede declararea Zilei de 4 iunie drept “Ziua Tratatului de la Trianon”.

Biroul de Presă al Europarlamentarului Maria Grapini

COMUNICAT DE PRESA 04 iunie 2023

Facebook
WhatsApp
Email
Printează