COMUNICAT DE PRESĂ

Eurodeputatul PPU (s-l), Maria Grapini, cere explicații Comisiei Europene: “Oare UE nu dorește un sistem care să asigure  siguranța înregistrării și numărării voturilor în statele membre?”

Europarlamentarul PPU (s-l), Maria Grapini, consideră extrem de importantă crearea unui sistem, la nivelul UE, care să asigure corectitudinea înregistrării și numărării voturilor în Uniune.

Deși fiecare stat poate avea legea electorală conform deciziei parlamentului național, a punctat Maria Grapini, sistemele de înregistrare și numărare a voturilor, de multe ori, produc erori sau chiar greșeli intenționate care determină deformarea rezultatelor.

Ar fi necesar un sistem uniform, având în vedere votul cetățenilor care trăiesc în afara statului de origine.

Această situație, care poate naște suspiciuni, este inadmisibilă pentru un stat membru al UE și poate conduce, până la urmă, la o diminuare a încrederii nu numai în instituțiile statului respectiv, dar și în instituțiile europene, a avertizat europarlamentarul român, care a adăugat, în context, că imaginea Uniunii Europene, în ansamblu, poate fi afectată.

În dorința de a clarifica urgent această situație, europarlamentarul PPU (s-l) a adresat, punctual, Comisiei Europene următoarele întrebări:

Având în vedere că unul dintre cele mai importante obiective ale Uniunii Europene este funcționarea eficientă a statului de drept și asigurarea alegerilor democratice, nu credeți că se impune o mai mare siguranță a sistemului electoral?

Nu consideră Comisia că ar putea fi instituit un regulament de înregistrare și numărare a voturilor electronice uniform, în toate statele membre, mai ales că sunt sisteme electorale în care cetățenii votează în țara de origine, deși trăiesc într-o altă țară?

În numele Comisiei Europene a răspuns vicepreședintele Comisiei Europene-Valori și Transparență, Vera Jourová.

Potrivit înaltului oficial european, modalitățile practice privind desfășurarea alegerilor sunt de competența statelor membre. În aceste condiții, a punctat Vera Jourová, Comisia nu are competența de a interveni în legătură cu dispozițiile în vigoare privind votarea, inclusiv în ceea ce privește normele referitoare la înregistrarea și numărarea voturilor electronice.

Comisia, susține vicepreședintele Comisiei Europene, analizează în permanență oportunitatea unor măsuri care să sprijine o largă participare democratică și să contribuie la construirea unor democrații mai reziliente în întreaga UE, inclusiv în contextul Rapoartelor sale privind cetățenia UE și al Planului său de acțiune pentru democrația europeană. În conformitate cu angajamentul său de a promova angajamentul democratic și de a asigura alegeri libere și corecte, a mai spus Vera Jourová, Comisia a anunțat pregătirea unui compendiu de practici de vot electronic, ținând seama, de asemenea, de pandemia de COVID-19 și de interesul reînnoit pentru soluțiile de votare electronică.

„Comisia Europeană a propus, de asemenea, actualizarea Directivelor 93/109/CE și 94/80/CE pentru a îmbunătăți drepturile electorale ale europenilor mobili, având în vedere problemele întâmpinate, precum și creșterea mobilității și a digitalizării.

De asemenea, Comisia va continua discuțiile cu statele membre privind protejarea proceselor electorale, inclusiv în cadrul Rețelei europene de cooperare privind alegerile”, se mai arată în răspunsul transmis europarlamentarului Maria Grapini de către  vicepreședintele Comisiei Europene-Valori și Transparență, Vera Jourová.

“Oare UE nu dorește un sistem care să asigure  siguranța înregistrării și numărării voturilor în statele membre?”, a reacționat, după răspunsul vicepreședintelui Comisiei Europene, Maria Grapini care a punctat faptul că rezolvarea și clarificarea unei situații ambigue, care naște foarte multe semne de întrebare și suspiciuni, este prioritară!

Biroul de Presă al Europarlamentarului Maria Grapini

Facebook
WhatsApp
Email
Printează