COMUNICAT DE PRESĂ

Eurodeputatul Maria Grapini , mesaj tranșant la adresa premierului Cîțu: „Ați făcut demersuri, în urma inundațiilor, pentru obținerea unor bani europeni din Fondul European destinat calamităților?”

 

În contextul în care România este grav afectată de inundații, europarlamentarul PPU (social-liberal), Maria Grapini, îi cere public premierului Cîțu să spună dacă a făcut demersuri pentru obținerea unor bani europeni din Fondul European destinat calamităților!

Potrivit eurodeputatului Grapini, Fondul de solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) îi permite UE să susțină financiar un stat membru, o țară care a demarat negocieri de aderare sau o regiune, în caz de catastrofă naturală majoră.

„Oamenii suferă… și-au pierdut, în urma inundațiilor, bunurile acumulate într-o viață de muncă.  Mai mult, viața acestora este pusă în pericol. Iar lăsați România fără ajutoarele europene?!”, a precizat, revoltată, Maria Grapini, care a adăugat că multe state membre afectate de inundații s-au grăbit să depună la Comisia Europeană cereri de intervenție a Fondurilor europene speciale (FSUE)  pentru că regulamentul spune foarte clar că aceste cereri trebuie depuse în cel mult 12 săptămâni de la producerea primelor pagube.

Mai mult, a punctat europarlamentarul PPU (social-liberal), se cere o estimare a pagubelor totale provocate în mod direct de calamitatea/catastrofa naturală și a impactului asupra populației, economiei și mediului, precum și costurile măsurilor necesare, însoțite de o scurtă descriere a punerii în aplicare a legislației UE privind prevenirea și gestionarea riscurilor de catastrofe naturale!

„Premierul știe aceste lucruri? A făcut cererea către Comisia Europeană? A estimat costurile acestor măsuri? Sau iar vor lua bani celelalte state membre, iar România nu?”, a avertizat Maria Grapini care i-a cerut, în context, premierului Cîțu să precizeze când va trimite cererea la Comisia Europeană și când  va informa public în privința estimării pagubelor inundațiilor.

Biroul de Presă al Europarlamentarului Maria Grapini

Facebook
WhatsApp
Email
Printează