COMUNICAT DE PRESĂ

Eurodeputatul PPU(s-l), Maria Grapini, mesaj la ediția aniversară a Festivalului Internațional al  Industriilor Creative: „Fără creații, cultura și educația popoarelor sunt mult mai sărace!”

 În calitatea sa de europarlamentar dar și de vicepreședinte al comisiei pentru Piață Internă și Protecția Consumatorilor din PE, Maria Grapini a fost invitată la a X-a ediție aniversară a Festivalului Internațional al  Industriilor Creative „Kasta Morely Fashion Week”, care se va desfășura în perioada 2-3 iulie, la Palatul Oștirii din Iași.

Deși nu poate fi prezentă la acest Festival, europarlamentarul PPU(s-l) a adresat un mesaj privind importanța industriilor culturale și creative  la nivel național și european.

 “Sunt convinsă că, mai ales la această ediție aniversară, Festivalul va fi un succes. Sunt, de altfel, o susținătoare a industriilor creative. Fără creații, cultura și educația popoarelor sunt mult mai sărace! Am lucrat și eu într-o industrie creativă, înainte de a fi în politică, pentru că sunt convinsă că industriile creative, indiferent de domeniu – fie că vorbim de industria cinematografică, teatru, creație, fashion – sunt necesare și aduc o contribuție deosebită în plan național și european. Aveți deja o susținere din partea instituțiilor europene pentru că, iată, Consiliul European a propus un regulament pentru a susține industriile creative și noi, europarlamentarii, în septembrie 2020, am votat o rezoluție pentru susținerea industriilor creative, și mă refer la Europa creativă, Europa culturală, în care noi am propus, pentru perioada 2021-2027, un buget dublu față de perioada 2014-2020”, a precizat, în mesajul său, eurodeputatul Grapini, care a dat, în context, asigurări că, în calitatea sa de europarlamentar, va susține orice fel de proiect viabil din domeniul industriilor creative.

De asemenea, Maria Grapini a precizat că pot fi accesate și bugete  din alte proiecte europene, în condițiile în care este important să înțelegem că industriile creative, cultura, contribuie la construcția și, mai ales, la sustenabilitatea sistemului democratic, în fiecare stat membru,  dar și la o cunoaștere reciprocă pentru că „suntem o Uniune Europeană, avem o piață internă dar, sub același cer senin, sper eu, avem culturi diferite și, până la urmă, identitatea  popoarelor poate fi pusă la un loc și poate fi menținută exact prin industriile creative, prin Europa culturală”.

„Eu sper să nu vă rezumați doar la activitatea acestui festival și îmi exprim speranța că vom face împreună și alte acțiuni de susținere a industriilor creative. Așa cum am spus, aveți întotdeauna, când aveți propuneri, inițiative, o ușă deschisă și vă rog să le prezentați. Pentru că acesta este, până la urmă, rolul celor din diferite domenii, să vină, să discute, să prezinte proiecte și soluții, pentru că ei cunosc cel mai bine domeniul respectiv. Industriile creative au un rol extraordinar pentru că ajută la o mai bună reflecție, la incluziune, dar și la respectul reciproc între toate categoriile sociale. O țară educată, o Europă educată, are, evident, un comportament și un grad de înțelegere mult mai mare decât o Europă în care nu ne cunoaștem și nu dăm posibilitatea industriilor creative să se dezvolte. O țară, un continent, o UE, fără cultură,  fără industrii creative, ar fi altfel decât ne-am dori noi toți!, a mai spus, în mesajul său, europarlamentarul Maria Grapini.

Nu în ultimul rând, eurodeputatul PPU(s-l) a punctat faptul că această importantă temă va face, după pandemie, obiectul uneia dintre acțiunile organizate de domnia sa la Parlamentul European, la Bruxelles.

De menționat că Festivalul Internațional al  Industriilor Creative „ Kasta Morely Fashion Week”, ediția a X-a aniversară, desfășurat în cadrul proiectului internațional ”Sustenabilitatea modei în lumina reflectoarelor, noi trenduri de Învățare interculturală” este co-finanțat prin programul Europa Creativă a Uniunii Europene.

Concret, proiectul își propune să reprezinte un factor inovator demonstrativ al accesului democratic la cultură și la artele spectacolului și să contribuie la promovarea inovării în educația civică din domeniul cultural, profesionalismului și calității în cultura modei, valorificând expertiza specialiștilor ce dețin calificările și experiența necesare materializării misiunii proiectului.

Spectacolul dedicat sustenabilității modei va cuprinde momente artistice și coregrafice, prin teatru de modă, cu participarea unor designeri de renume național și  internaționali cât și tineri designeri români.

 

 

Biroul de Presă al Europarlamentarului Maria Grapini

Facebook
WhatsApp
Email
Printează