COMUNICAT DE PRESĂ

Eurodeputatul PPU(s-l), Maria Grapini, trage un semnal de alarmă: “Riscăm să devenim lada de gunoi a Europei!”

Europarlamentarul PPU (s-l), Maria Grapini, a tras un semnal de alarmă, în cadrul emisiunii „Investiți în România”, de la TVR Internațional, la care a participat și ministrul Agriculturii, Adrian Oros, în privința necesității protecției pieței interne și a produselor românești în fața avalanșei de produse neconforme care intră în România.

În calitatea sa de raportor din partea PE, pe noul Regulament vamal, adoptat deja, eurodeputatul Grapini a precizat că țara noastră nu este pregătită instituțional, la nivel de vămi, în lipsa unui personal bine pregătit, a laboratoarelor și a aparaturii necesare, să efectueze un control eficient privind produsele care intră în România.

 „Avem noi, în România, laboratoare suficiente și aparatură pentru a controla produsele care intră în piața noastră? Eu vă spun că nu! Și vorbesc în cunoștință de cauză. În consecință, trebuie puși în bugetul național bani suficienți pentru dotarea vămilor și a laboratoarelor pentru că, în caz contrar, vom deveni lada de gunoi a Europei dacă vom rămâne singura țară din UE  care nu are, din punct de vedere instituțional, puterea de control privind produsele care intră în România și de protejare a cetățenilor români!”, a avertizat Maria Grapini.

De asemenea, europarlamentarul umanist a punctat și importanța promovării produselor românești, de la cele turistice, până la cele meșteșugărești. În opinia eurodeputatului Grapini, promovarea se poate face pe trei căi. Prima vizează o promovare instituțională cu participarea la târgurile internaționale cu produsele românești unde trebuie alocate fonduri din bugetul național, dar pot fi și bani europeni. O a doua formă de promovare este a producătorului sau a asociațiilor de producători care pot avansa un buget pentru promovare, iar a treia este cea europeană.

„Din păcate, fermierii mici, producătorii mici, nu au bugete alocate în acest sens și de aceea cred că noi trebuie să construim în România acel lanț valoric și această asociere, începând de la producție, colectare, distribuție, promovare și vânzare pentru că, dacă lăsam procesul fărâmițat, așa cum este acum, evident că nu vor putea concura cu fermierii din celelalte state. Eu continui să mă lupt în PE pentru a ajunge și noi la o subvenție egală cu cea a fermierilor din alte state membre ale UE pentru că știm bine că fermierii români primesc o subvenție mult mai mică”, a menționat eurodeputatul Grapini.

„Când eram ministru și aveam în portofoliu și turismul, am făcut un film în care se regăseau atât frumusețile naturale ale României cât și tradițiile românești. Acel film ar trebui să relueze în cursele Tarom și pe toate panourile de pe drumurile principale din țara noastră. Sunt foarte multe mijloace pentru a promova produsele românești. Eu cred în produsele românești, mă îmbrac românește și mănânc românește!”, a mai spus eurodeputatul.

Totodată, Maria Grapini s-a declarat revoltată de obstacolele care se pun micului producător autohton ale cărui produse nu au loc, din păcate, în hypermarketuri.

„Poate ne gândim și la un lanț de distribuție sută la sută românesc”, a completat europarlamentarul umanist.

Nu în ultimul rând, eurodeputatul PPU(s-l) a reiterat importanța revenirii în țară a românilor care lucrează în diaspora.

“Pentru a se întoarce acasă, ei vor să aibă siguranță că pot să aibă sustenabilitate la locul lor de muncă sau al business-ului pe care îl încep!”, a mai spus Maria Grapini.

 

 

 

Biroul de Presă al Europarlamentarului Maria Grapini

Facebook
WhatsApp
Email
Printează