Maria Grapini ia atitudine după moartea cumplită a Anei Oros Daraban. Eurodeputatul PUSL cere adoptarea urgentă a unei legi speciale privind gestionarea și administrarea câinilor fără stăpân și identificarea și răspunderea proprietarilor câinilor lăsați nesupravegheați!
Cazul Anei Oros Daraban, care a a avut parte de o moarte cumplită, fiind sfâșiată de o haită de câini lângă Lacul Morii, din sectorul 6 al Capitalei, pe când făcea jogging, a generat revolta europarlamentarului PUSL, Maria Grapini, membră în grupul S&D. În contextul acestei situații tot mai alarmante, eurodeputatul Grapini a adresat un memoriu pe această temă presantă președinților Senatului și Camerei Deputaților, Alina Gorghiu și Marcel Ciolacu, prin intermediul căruia solicită măsuri rapide și ferme pentru rezolvarea situației.
Concret, Maria Grapini susține că, astăzi, devine mai presantă decât oricând inițierea unei legi speciale privind gestionarea și administrarea câinilor fără stăpân și identificarea și răspunderea proprietarilor câinilor lăsați nesupravegheați, având în vedere cazurile de deces survenite în urma atacurilor unor câini lăsați nesupravegheați (legea urmând să se refere nu numai la câinii maidanezi dar și la cei lăsați nesupravegheați de stăpâni).
În sprijinul afirmațiilor sale, Maria Grapini a menționat că tragicul exemplu prezentat mai sus este doar unul dintre numeroasele exemple în care, în București, dar și în alte județe ale țării, persoane mature, uneori și copii, au ajuns în spital cu răni grave sau au murit fiind atacați de câini maidanezi.
Europarlamentarul umanist a reamintit cazul lui Ionuț Anghel, un copil în vârstă de patru ani, care a murit în 2013, după ce a fost atacat de câini maidanezi pe un teren privat din Parcul Tei, dar și pe cel al unui japonez care, în 2006, și-a pierdut viața după ce a fost mușcat de maidanezi chiar lângă Guvernul României. Mai mult, susține europarlamentarul umanist, nu puține au fost și cazurile (unele dintre ele soldate cu răni grave sau cu deces) în care câini lăsați nesupravegheați de stăpâni (scăpați din curte sau aflați în parcuri sau pe străzi, fără lesă) au atacat persoane nevinovate.
În ciuda faptului că numărul acestor incidente alarmante a crescut, a precizat eurodeputatul PUSL, măsurile aplicate de autorități s-au dovedit a fi, de fiecare dată, ineficiente.
„Din păcate, de peste 30 de ani, această problemă stringentă nu a fost rezolvată decât parțial sau haotic, în binecunoscutul stil românesc, situație care ne-a adus atâtea prejudicii. Au fost derulate zeci de proiecte în privința câinilor fără stăpân dar rezultatele se lasă încă așteptate. S-au investit sute de milioane de euro, în acest timp, pentru programe de sterilizare și pentru susținerea adăposturilor, dar aproape nimic nu s-a schimbat.
De asemenea, consider că legislația nu a fost modificată eficient, cu sancțiuni clare și cu rezultate imediate. Nu există măsuri speciale, prevăzute într-o lege clară, care să nu lase loc interpretărilor și indeciziilor, în privința câinilor agresivi, cu sau fără stăpân.
În stațiunile montane, există indicatoare care îi avertizează pe localnici și turiști în privința prezenței urșilor în anumite zone. Consider că, în viitorul proiect de lege care trebuie dezbătut
și adoptat în regim de urgență de către Parlament, ar trebui să existe, până la rezolvarea situației, și prevederea instalării unor indicatoare care să semnalizeze zonele cu haite de câini agresivi.
În plus, stăpânii care dețin câini de luptă agresivi ar trebui făcuți să înțeleagă că responsabilitatea lor este uriașă. Și acest lucru nu poate deriva decât din sancțiuni extrem de dure!”, se mai arată în memoriul transmis de Maria Grapini președinților celor două Camere ale Parlamentului.
În context, europarlamentarul umanist consideră că România are nevoie, urgent, de o lege clară, cu prevederi clare și cu sancțiuni la fel de clare. “Cine greșește, trebuie să plătească!”, a avertizat Maria Grapini, care a adăugat, pe un ton imperios, că în privința câinilor nesupravegheați și agresivi, vremea jumătăților de măsură, a haosului și ambiguității legislative, a incapacității de reacție a statului român prin autoritățile competente trebuie să ia sfârșit!
„Consider, de asemenea, contraproductivă transformarea acestei tragedii într-un instrument politic menit să aducă procente electorale și mă opun ferm oricărei tentative a unui partid sau al altuia de a politiza acest subiect. Problema trebuie rezolvată urgent și toți actorii politici trebuie să-și coalizeze energiile și forțele pentru a rezolva această problemă arzătoare! Viețile românilor sunt infinit mai importante decât câteva procente electorale!
Parlamentul, instituția supremă a poporului român, are obligația, prin reprezentanții săi aleși, să întreprindă demersurile necesare pentru ca aceste tragedii să înceteze! Iar legislația în privința câinilor agresivi nesupravegheați să nu mai lase loc ambiguităților! Doar în acest mod, aceste cazuri alarmante vor lua sfârșit!”, a mai punctat, în memoriul său, eurodeputatul PUSL.