Maria Grapini, intervenție fermă la audierea publică din Comisiile pentru petiții și LIBE, din PE. Eurodeputatul PUSL susține dreptul României de a intra în Spațiul Schengen!
Eurodeputatul PUSL, Maria Grapini, membru în grupul S&D, a vorbit astăzi, la audierea publică din Comisiile pentru petiții și LIBE (libertăți civile, justiție și afaceri interne din PE) despre dreptul României de a fi în Spațiul Schengen, dar și despre încălcarea dreptului la libera circulație.
„Vreau să mulțumesc invitaților, în mod special domnului Stefan Solomon care, juridic, a prezentat lucruri pe care noi le știam, dar cred că a fost important ca o persoană neutră, cu pregătire juridică, să le sublinieze. Deși timpul nu v-a permis să detaliați, ați vorbit de costuri directe și indirecte și de faptul că România și Bulgaria, cum știm cu toții de aici, întrunesc, din 2011, condițiile de aderare la Schengen”, a punctat eurodeputatul Grapini, care a reiterat inadvertența dintre avizul pozitiv dat de comisia care verifică întrunirea condițiilor tehnice de aderare la Schengen și votul negativ din Consiliul European.
În context, Maria Grapini a întrebat la ce mai folosește, în aceste condiții, din punct de vedere juridic, o evaluare pe baza căreia au intrat în Schengen toate statele membre, atâta timp cât, astăzi, asistăm la un dublu standard!
„Dacă toate statele au intrat în Spațiul Schengen, pe procedură, după evaluare, de ce asistăm, astăzi, la un dublu standard? Ce s-a schimbat între timp și cum vedeți rezolvat acest lucru? Legat de doamna profesor Elspeth Guild, care a prezentat un lucru pe care îl știm, și anume, că s-a îngrădit, deși nu există acoperire juridică în acest sens, libertatea de circulație a cetățenilor în pandemie, înțeleg că acum, la OMS, se pregătește un nou certificat de circulație. Credeți că acum, după experiența cu pandemia, putem preveni o nouă îngrădire a dreptului cetățenilor la libera circulație?”, a mai spus, în intervenția sa, europarlamentarul PUSL.
De menționat faptul că, în cadrul comisiilor din PE, a fost o audiere publică cu experți, pe baza petițiilor pe Schengen, intitulată „Frontierele Schengen – probleme ridicate de petiționari”.
La dezbateri, au fost prezenți Dr. Stefan Salomon, Universitatea din Amsterdam, Facultatea de Științe Umaniste și profesor Elspeth Guild, Jean Monnet Profesor ad personam la Universitatea Queen Mary din Londra și la Universitatea Radboud Nijmegen, Țările de Jos și Fabian Gulzau, cercetător la SVR-Migrație, Berlin.
Temele dezbătute au vizat evaluarea situației actuale a spațiului Schengen: puncte forte și puncte slabe; Extindere către alte țări, inclusiv România și Bulgaria; Costul non-Schengen.