COMUNICAT DE PRESĂ 13 Ianuarie 2022

Europarlamentarul Maria Grapini cere clarificări Comisiei Europeane pe tema combaterii dezinformării. Comisarul pentru Piață Internă, Thierry Breton, răspunde!

Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, membru în Grupul S&D, a adresat Comisiei Europene o întrebare cu solicitare de răspuns scris pe tema combaterii dezinformării și a amenințării reprezentate de  manipularea intenționată a opiniei publice.

Potrivit eurodeputatului Grapini, deși în 2018, UE a adoptat un plan de acțiune pentru a combate acest fenomen, dezinformarea este o problemă gravă și din ce în ce mai prezentă în întreaga UE.

Maria Grapini a avertizat în privința faptului că orice încercare de a submina sau de a manipula, în mod răuvoitor și intenționat, opinia publică reprezintă o amenințare gravă la adresa statelor membre.

Europarlamentarul umanist a avertizat că planul de acțiune al UE împotriva dezinformării nu include mecanisme cuprinzătoare care să asigure faptul că răspunsul UE în materie de combatere a dezinformării este bine coordonat, eficace și proporțional cu tipul și cu amploarea amenințării.

De asemenea, a mai spus Maria Grapini, una dintre măsurile strategice ale Planului de acțiune al UE a fost crearea unui sistem de alertă rapidă pentru coordonarea răspunsurilor și a acțiunilor comune între statele membre, instituțiile UE și alte organizații, precum NATO și G7.

În context, eurodeputatul  Grapini a adresat, punctual, Comisiei Europene următoarele întrebări:

  1. Are în vedere Comisia să îmbunătățească monitorizarea și răspunderea platformelor online în vederea combaterii dezinformării și a manipulării opiniei publice?
  2. Ia în considerare Comisia să includă combaterea dezinformării și a manipulării intenționate a opiniei publice într-o strategie coerentă a UE de educație în domeniul mass-mediei, strategie care lipsește în prezent?

În numele Comisiei Europene a răspuns comisarul european pentru Piață Internă, Thierry Breton.

Potrivit acestuia, în urma Planului de acțiune împotriva dezinformării, din 2018, Comisia a întreprins acțiuni suplimentare substanțiale pentru a aborda amenințările reprezentate de dezinformare.

Thierry Breton a mai spus că, în timp ce sistemul de alertă rapidă contribuie în continuare la înțelegerea comună a situației și la schimburile privind opțiunile de răspuns între instituțiile UE și statele membre, precum și cu partenerii din cadrul G7 și al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Planul de acțiune pentru democrația europeană (EDAP), din 2020, stabilește un set cuprinzător de acțiuni în vederea combaterii dezinformării și a campaniilor străine de manipulare a informațiilor.

Comisarul pentru Piață Internă consideră că actul legislativ privind serviciile digitale (DSA) propus include obligația ca platformele online foarte mari să evalueze în mod regulat și să atenueze riscurile sistemice prezentate de manipularea intenționată a serviciilor lor care afectează discursul civic, procesele electorale sau securitatea publică. Mai mult, DSA stabilește un cadru de coreglementare prin care platformele pot lucra în temeiul unor coduri de conduită pentru a aborda riscurile sistemice.

În acest scop, a adăugat înaltul oficial european, Comisia a emis orientări cu privire la modul în care actualul cod de bune practici privind dezinformarea, care este un instrument de autoreglementare, ar trebui să fie transformat într-un instrument mai eficace de combatere a dezinformării, cu o participare extinsă a părților interesate și un sistem îmbunătățit de monitorizare. Revizuirea codului este în curs de desfășurare, a completat Breton.

„Comisia este de acord cu importanța educației în domeniul mass-mediei și, din acest motiv, a abordat-o în mod explicit în diverse inițiative, inclusiv EDAP, Planul de acțiune pentru mass­media și Directiva serviciilor mass-media audiovizuale. Acțiunile din cadrul programului Europa creativă vor promova inițiativele transfrontaliere privind educația în domeniul mass-mediei care vizează combaterea dezinformării. Observatorul european al mass­-mediei digitale (EDMO) oferă sprijin pentru creșterea gradului de conștientizare și consolidarea rezilienței la dezinformarea online.”, se mai arată în răspunsul transmis europarlamentarului Maria Grapini de către comisarul pentru Piață Internă, Thierry Breton.

 

 

Biroul de Presă al Europarlamentarului Maria Grapini

COMUNICAT DE PRESĂ 13 Ianuarie 2022

Facebook
WhatsApp
Email
Printează