COMUNICAT DE PRESĂ

Europarlamentarul Maria Grapini, despre introducerea adeverințelor electronice verzi: „Nu pot să fiu de acord cu restricționarea dreptului la liberă circulație!”

 

În contextul în care, în comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European, a  început, în 13 aprilie,  în prezența comisarului european pentru justiție, Didier Reynders,  dezbaterea propunerii de regulament venită din partea Comisiei Europene privind introducerea adeverințelor verzi pentru circulație, europarlamentarul umanist, Maria Grapini, care nu a votat această propunere, a precizat că va rămâne consecventă poziției adoptate inițial.

„ Eu nu am votat prima formă prezentată și nu voi vota nici acum dacă nu se preia propunerea de amendament avansată de mine și anume: toți cetățenii au dreptul la liberă circulație, așadar, cetățenii care nu pot sau nu doresc  să se vaccineze/testeze și care nu au trecut prin boală (adică sunt sănătoși) să poată circula cu adeverința de sănătate de la medicul de familie!

Nu pot să fiu de acord cu restricționarea dreptului la liberă circulație al unui cetățean sănătos sau a unui bolnav cronic care nu se poate vaccina sau care, poate, nu are bani să se testeze anti-COVID!”, a punctat eurodeputatul Maria Grapini.

De menționat faptul că Maria Grapini a dorit, alături de mulți alți colegi, ținând cont de importanța subiectului, o dezbatere în plenul PE, cu posibilitatea de a depune amendamente. În ciuda solicitărilor, s-a apelat la o procedură de urgență. Cu toate acestea, europarlamentarul umanist a depus, totuși, amendamente prin intermediul grupurilor politice.

 Una dintre propunerile avansate de eurodeputatul Grapini prevede introducerea unei a patra categorii (adeverință de sănătate de la medicul de familie pentru persoanele sănătoase care nu au făcut boala!) care să fie adăugată celor trei categorii menționate în noul regulament (vaccinare, testare PCR sau anticorpi, în cazul persoanelor care au avut boala!), ca și condiții obligatorii de liberă circulație în spațiul UE.

Biroul de Presă al Europarlamentarului Maria Grapini

Facebook
WhatsApp
Email
Printează